Νέο εμβόλιο για το AIDS είχε θετικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα

Ενα πειραματικό εμβόλιο διατήρησε τα πειραματόζωα υγιή ακόμη και μετά από έκθεση σε πολύ υψηλά επίπεδα στον ιό HIV. Τα αποτελέσματα είναι μεταξύ των καλύτερων που έχουν παρατηρηθεί σε ζωικά πειράματα και το εμβόλιο τώρα είναι στη φάση όπου θα δοκιμαστεί πειραματικά σε ανθρώπους.

Ερευνητές από το Emory University της ΝΥ, εξέθεσαν πιθήκους σε πολύ υψηλές δόσεις από έναν ιό ισοδύναμο του ΗΙV. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, οι πίθηκοι που είχαν εμβολιασθεί παρέμειναν υγιείς αρκετούς μήνες μετά την έκθεση στο θανατηφόρο ιό.

Το πείραμα

Οι πίθηκοι έλαβαν δυο δόσεις του εμβολίου, οι οποίες ακολουθήθηκαν από μια αναμνηστική δόση. Στις εξετάσεις 24 πίθηκοι παρέμειναν υγιείς μήνες μετά την έκθεσή τους στον ιό. Αντίθετα, 4 πίθηκοι που δεν έλαβαν εμβόλιο εμφάνισαν νόσο συμβατή με το AIDS, μέσα σε 28 εβδομάδες.

Ο μηχανισμός δράσης

Αν και το εμβόλιο δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη, την ελέγχει, με το να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού σε μεγάλους αριθμούς. Το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει περισσότερα κύτταρα μνήμης. Αυτά τα κύτταρα είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον ιό HIV και εάν εμφανιστεί η λοίμωξη, να οργανώσουν μια γρήγορη άμυνα.

Εκτιμήσεις

Η κύρια ερευνήτρια, δρ Harriet Robinson, δηλώνει: “Είμαστε ενθουσιασμένοι με το επίπεδο ελέγχου που επιτύχαμε με τα κύτταρα μνήμης. Ακόμη και στα πειραματόζωα που έλαβαν μικρή δόση εμβολίου, το αποτέλεσμα είναι ο έλεγχος της λοίμωξης”.

Η κ. Peggy Johnston, από το Εθνικό ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμώξεων των ΗΠΑ είπε ότι “αυτά είναι από τα καλύτερα αποτελέσματα που έχουμε δει σε ζωικά μοντέλα”.

Ο κ. Gavin Hart, εκπρόσωπος τύπου του “National Aids Trust”, δηλώνει ότι είναι ετοιμάζονται περίπου 25-30 πρωτότυπα εμβόλια. “Ένα εμβόλιο για το AIDS θα αποτελέσει την καλύτερη μακροχρόνια λύση για το πρόβλημα. Ωστόσο, δυστυχώς τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν ακόμη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και όχι στην ανάπτυξη εμβολίων” δήλωσε ο κος Hart.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση