ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΕ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η πνευμονική λοίμωξη που παρουσιάζεται σε άτομα στα οποία το ανοσοποιητικό τους σύστημα παρουσιάζει ανεπάρκεια.

Αίτια

Η άμυνα του οργανισμού έναντι των διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών εξασφαλίζεται από ένα πολύπλοκο μηχανισμό που περιλαμβάνει, τόσο τοπικούς μηχανισμούς (δέρμα, βλεννογόνοι, επιθήλια), όσο και συστηματικούς (παραγωγή αντισωμάτων, λευκά αιμοσφαίρια). Τα άτομα που παρουσιάζουν κάποια μειονεξία στους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς είναι ευπαθή σε λοιμώξεις, ακόμη και από αθώους κατά τα άλλα μικροοργανισμούς. Τέτοιοι ασθενείς είναι αυτοί που πάσχουν από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), από κακοήθη νεοπλάσματα, ή αυτοί που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Με την ευρύτερη όμως έννοια του όρου, ανοσοκατεσταλμένοι θεωρούνται και οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, οι πολυτραυματίες, οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα θρέψης και οι υπερήλικες είτε λόγω της υποκείμενης νόσου, είτε λόγω της θεραπείας που λαμβάνουν. Όλοι αυτοί κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις από μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και πρωτόζωα.

Συμπτώματα

Το πρώτο σύμπτωμα της πνευμονίας που θα πρέπει πάντα να εκτιμάται χωρίς καθυστέρηση είναι ο πυρετός. Συνήθως είναι υψηλός και συνοδεύεται από ρίγος. ’λλα συμπτώματα είναι:
· Βήχας ξηρός ή με βλεννοπυώδη απόχρεμψη
· Θωρακικός πόνος που επιτείνεται με το βήχα ή τις αναπνευστικές κινήσεις
· Κεφαλαλγία
· Ναυτία ή έμετος
· Δύσπνοια
· Ταχύπνοια
· Καταβολή δυνάμεων
· Ανορεξία

Κλινική εξέταση – εργαστηριακά ευρήματα

Η λεπτομερής λήψη του ιστορικού θα καταδείξει την παρουσία προδιαθεσικών παραγόντων για την εμφάνιση της νόσου. Κατά την κλινική εξέταση συνήθως διαπιστώνονται ρόγχοι και ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος. Η κατά Gram χρώση των πτυέλων και η καλλιέργεια τους είναι δυνατό να καταδείξουν τον υπεύθυνο μικροοργανισμό. Τα ευρήματα από την ακτινογραφία θώρακα είναι ανάλογα του μικροβιακού αιτίου που προκάλεσε την πνευμονία.

Θεραπεία

Εξαιτίας της σοβαρότητας της νόσου, όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς με πνευμονική λοίμωξη θα πρέπει να νοσηλεύονται και να υποβάλλονται σε ενδοφλέβια αντιμικροβιακή αγωγή. Το κατάλληλο αντιβιοτικό (ή συνδυασμοί τους), χορηγείται με βάση την κλινική εμπειρία αλλά και την ευαισθησία του υπεύθυνου μικροοργανισμού, όπως προσδιορίζεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Η θεραπεία διαρκεί 10 – 14 ημέρες ή μέχρι να συμπληρώσει ο ασθενής 5 – 7 ημέρες απυρεξίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση