πολυποδας στο στομαχι τι ειναι; | αερια αιματος | πως λεγεται η εξεταση του στιγματος

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΕ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η πνευμονική λοίμωξη που παρουσιάζεται σε άτομα στα οποία το ανοσοποιητικό τους σύστημα παρουσιάζει ανεπάρκεια.

Αίτια

Η άμυνα του οργανισμού έναντι των διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών εξασφαλίζεται από ένα πολύπλοκο μηχανισμό που περιλαμβάνει, τόσο τοπικούς μηχανισμούς (δέρμα, βλεννογόνοι, επιθήλια), όσο και συστηματικούς (παραγωγή αντισωμάτων, λευκά αιμοσφαίρια). Τα άτομα που παρουσιάζουν κάποια μειονεξία στους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς είναι ευπαθή σε λοιμώξεις, ακόμη και από αθώους κατά τα άλλα μικροοργανισμούς. Τέτοιοι ασθενείς είναι αυτοί που πάσχουν από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), από κακοήθη νεοπλάσματα, ή αυτοί που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Με την ευρύτερη όμως έννοια του όρου, ανοσοκατεσταλμένοι θεωρούνται και οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, οι πολυτραυματίες, οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα θρέψης και οι υπερήλικες είτε λόγω της υποκείμενης νόσου, είτε λόγω της θεραπείας που λαμβάνουν. Όλοι αυτοί κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις από μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και πρωτόζωα.

Συμπτώματα

Το πρώτο σύμπτωμα της πνευμονίας που θα πρέπει πάντα να εκτιμάται χωρίς καθυστέρηση είναι ο πυρετός. Συνήθως είναι υψηλός και συνοδεύεται από ρίγος. ’λλα συμπτώματα είναι:
· Βήχας ξηρός ή με βλεννοπυώδη απόχρεμψη
· Θωρακικός πόνος που επιτείνεται με το βήχα ή τις αναπνευστικές κινήσεις
· Κεφαλαλγία
· Ναυτία ή έμετος
· Δύσπνοια
· Ταχύπνοια
· Καταβολή δυνάμεων
· Ανορεξία

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Η λεπτομερής λήψη του ιστορικού θα καταδείξει την παρουσία προδιαθεσικών παραγόντων για την εμφάνιση της νόσου. Κατά την κλινική εξέταση συνήθως διαπιστώνονται ρόγχοι και ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος. Η κατά Gram χρώση των πτυέλων και η καλλιέργεια τους είναι δυνατό να καταδείξουν τον υπεύθυνο μικροοργανισμό. Τα ευρήματα από την ακτινογραφία θώρακα είναι ανάλογα του μικροβιακού αιτίου που προκάλεσε την πνευμονία.

Θεραπεία

Εξαιτίας της σοβαρότητας της νόσου, όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς με πνευμονική λοίμωξη θα πρέπει να νοσηλεύονται και να υποβάλλονται σε ενδοφλέβια αντιμικροβιακή αγωγή. Το κατάλληλο αντιβιοτικό (ή συνδυασμοί τους), χορηγείται με βάση την κλινική εμπειρία αλλά και την ευαισθησία του υπεύθυνου μικροοργανισμού, όπως προσδιορίζεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Η θεραπεία διαρκεί 10 - 14 ημέρες ή μέχρι να συμπληρώσει ο ασθενής 5 - 7 ημέρες απυρεξίας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.