Αναψυκτικά και παιδική παχυσαρκία

Η αύξηση στην κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, αποτελεί βασικό παράγοντα στην εκρηκτική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Lancet.

Η παιδική παχυσαρκία στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 1980 και 1994 και σε αυτό έχουν συβάλει πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, που σχετίζονται με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Ενας από αυτούς τους παράγοντες είναι και η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, χωρίς όμως να έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο παράγοντα.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ του 1991 και του 1995, η μέση ημερήσια κατανάλωση αναψυκτικών αυξήθηκε από 195ml σε 275ml στο γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ και από 345ml σε 570ml στους έφηβους. Οι μισοί Αμερικανοί καταναλώνουν αναψυκτικά σε ημερήσια βάση, και ακόμα περισσότερο οι έφηβοι. Τα περισσότερα από αυτά τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη και όχι κάποιο υποκατάστατό της.

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, σε ποσότητα 265ml ή και παραπάνω, αυξάνει την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη κατά 200 θερμίδες περίπου. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, μια και τα παιδιά και οι έφηβοι τα καταναλώνουν σε μεγαλύτερη συχνότητα αλλά και ποσότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση