μετρηση για το ποσο νερο χρειαζομαστε ημερησιως | ποσες θερμιδες εχει 1 kg | οζώδης πολυαρτηρίτιδα

ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η σπιρομέτρηση αποτελεί την απλούστερη και συνάμα την πιο χρήσιμη δοκιμασία ελέγχου της πνευμονικής λειτουργίας. Ο ασθενής αφού εισπνεύσει βαθιά, εκπνέει όσο ταχύτερα μπορεί μέσα σε ένα επιστόμιο το οποίο συνδέεται με ένα σπιρόμετρο. Η συσκευή καταγράφει διάφορες παραμέτρους της ροής του αέρα και των πνευμονικών όγκων.

Οι παράμετροι που ελέγχονται κατά τη διάρκεια της σπιρομέτρησης είναι:

Η βιαίως εκπνεόμενη ζωτική χωρητικότητα (FVC): Ο όγκος του αέρα που μπορεί βιαίως να εκπνέεται από τους πνεύμονες έπειτα από βαθιά εισπνοή.

Ο βίαιος εκπνευστικός όγκος σε 1 δευτερόλεπτο (FEV1): Ο όγκος του αέρα που εκπνέεται βιαίως στο πρώτο δευτερόλεπτο έπειτα από βαθιά εισπνοή.

Η μέγιστη μεσοεκπνευστική ροή (FEF25-75): Ο όγκος του αέρα που περιέχεται μεταξύ του 25% και του 75% της ζωτικής χωρητικότητας, δια του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.

Ο ρυθμός της μέγιστης εκνευστικής ροής (PEFR): Ο μέγιστος ρυθμός της ροής του αέρα που μπορεί βιαίως να εκπνέεται από τους πνεύμονες έπειτα από βαθιά εισπνοή.

Ο μέγιστος εκούσιος αερισμός (MVV): Ο μέγιστος όγκος αέρα που μπορεί να εισπνέεται και να εκπνέεται σε 1 λεπτό.

Οι φυσιολογικές τιμές ποικίλλουν και εξαρτώνται από την ηλικία του ατόμου και τη σωματική του διάπλαση. Με τον προσδιορισμό των παραμέτρων που αναφέρθηκαν είναι δυνατό να διαγνωσθεί το είδος της πνευμονοπάθειας, η βαρύτητά της και να παρακολουθείται η ανταπόκριση στη θεραπεία που εφαρμόζεται.

Στις ενδείξεις της σπιρομέτρησης περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι χρόνιες νόσοι του αναπνευστικού συστήματος όπως το βρογχικό άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, η βροχιολίτιδα, η βρογχεκτασίες, η κυστική ίνωση και άλλες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.