Το μονοξείδιο του άνθρακα και οι πνεύμονες

To μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί, σε μικρές ποσότητες, να βοηθήσει στη λύση των πνευμονικών θρόμβων. Το γνωστό για τη θανατηφόρα του δράση αέριο, φαίνεται ότι προστατεύει το αίμα που κυκλοφορεί στους πνεύμονες, από την πήξη, όταν το άτομο εκτίθεται σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού ‘Nature Medicine’.

Σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία έλειπε η δράση συγκεκριμένου ενζύμου, που βοηθά στην προστασία των πνευμόνων σε συνθήκες χαμηλής παροχής οξυγόνου.

Βρέθηκε, ότι το μονοξείδιο του άνθρακα αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης αυτών των ποντικών, κυρίως επιταχύνοντας τη λύση των πνευμονικών θρόμβων, η δημιουργία των οποίων, διευκολύνεται σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου.

‘Αυτό το αποτέλεσμα είναι έκπληξη και ανοίγει το δρόμο για μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα. Ωστόσο, τα βήματα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, καθώς το διάστημα ανάμεσα στην πιθανή ευεργετική δράση του μονοξείδιου του άνθρακα και στη θανατηφόρα του δράση, είναι εξαιρετικά στενο’, δήλωσε ο Δρ. David J Pinsky, υπεύθυνος της έρευνας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση