Μήλα και τομάτες για υγιείς πνεύμονες

Η συστηματική κατανάλωση σε μήλα και τομάτες μπορεί ακόμα και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος και χρόνιων πνευμονολογικών νοσημάτων, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών ερευνητών, από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2.633 ενήλικες με εισπνευστικό συριγμό, άσθμα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, καθώς και ένα τεστ, ειδικά σχεδιασμένο για τη μέτρηση της χωρητικότητας των πνευμόνων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα των πνευμόνων, ήταν εκείνα που κατανάλωναν περισσότερα από πέντε μήλα την ημέρα ή αυτά που έτρωγαν τομάτες τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.

Η παρουσία εισπνεστικού συριγμού ήταν λιγότερο εμφανής στα άτομα που κατανάλωναν πολλά μήλα. Τα μήλα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις, κερκετίνης, μία αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε αφθονία και στα κρεμμύδια, στο τσάι και στο κόκκινο κρασί.

Η κερκετίνη λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης πιθανόν να προστατεύει τους πνεύμονες από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων και του καπνού του τσιγάρου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση