Σε κλωνοποίηση του ανθρώπου προχωρά ομογενής επιστήμονας

Εντονο προβληματισμό αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση ενός Ελληνοαμερικανού επιστήμονα, του κ. Παναγιώτη Ζαβού, ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Ιταλό συνάδελφο του κ. Σεβερίνο Αντινόρι, στην κλωνοποίηση ανθρώπου. Στόχος τους είναι, στείρα ή υπογόνιμα ζευγάρια, να κατορθώσουν να αποκτήσουν απογόνους. Τα παιδιά που θα γεννηθούν με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιστά γενετικά αντίγραφα του πατέρα ή της μητέρας τους. Η προσπάθεια όμως αυτή, όπως είναι φυσικό αμφισβητείται έντονα όχι μόνο για ηθικούς, αλλά και για ιατρικούς λόγους. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η τεχνική της κλωνοποίησης που εφαρμόζεται στα ζώα και που παρόμοια της θα χρησιμοποιήσουν οι δύο επιστήμονες, παρουσιάζει πολλές ατέλειες και υπενθυμίζουν ότι στην περίπτωση της Ντόλι, από τα 227 έμβρυα που εμφυτεύθηκαν, μόνο ένα κλωνοποιημένο πρόβατο γεννήθηκε. Αλλά και τα κλωνοποιημένα ζώα που γεννιούνται, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, καθώς παρουσιάζουν ατέλειες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα αλλά και στον σχηματισμό διαφόρων οργάνων. Ο κ. Ζαβός όμως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει καθώς πιστεύει ότι “μπορεί να επιτύχει κανείς, με λίγη προσπάθεια και με τις τεχνολογίες που υπάρχουν στον τομέα της τεχνητής γονιμοποίησης”.

Ο κ. Ζάβος είναι καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπαραγωγής – Ανδρολογίας στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Γονιμοποίησης του Πανεπιστημίου του Λέξινγκτον στο Κεντάκι, όπως επίσης και ιδρυτής και διευθυντής του Αμερικανικού Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Εχει αναπτύξει και επεξεργαστεί πολλές, διεθνώς αναγνωρισμένες, επαναστατικές τεχνικές στον τομέα της τεχνητής γονιμοποίησης, όπου έχει αφωσιωθεί τα τελευταία 25 χρόνια. Ο καθηγητής κ. Σεβερίνο Αντινόρι, είναι διευθυντής του International Associated Research Institute for Human Reproduction Infertility Unit και είχε γίνει γνωστός, με το θόρυβο που είχε προκαλέσει στην Ιταλία, βοηθώντας ηλικιωμένες γυναίκες, που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση, να γίνουν μητέρες. Επίσης ανέπτυξε μια τεχνική, για να βοηθήσει στείρους άνδρες να τεκνοποιήσουν ‘καλλιεργώντας’ σπερματοκύτταρα μέσα σε όρχεις ποντικών.

Οπως δήλωσε ο κ. Ζαβός, αυτή θα είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια κλωνοποίησης ανθρώπου και τόνισε ότι “όσο επαναστατικό ή φανταστικό και αν ακούγεται, θα γίνει, …είναι ένα τζίνι που βγήκε από το λυχνάρι και θα ελεγχθεί”. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα η βεβαιότητα του ότι η ομάδα του, θα θέσει τις κατευθυντήριες αρχές και τις ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου η τεχνολογία της κλωνοποίησης να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην εφαρμόζεται αδιακρίτως σε όποιον θέλει να κλωνοποιηθεί. Η ομάδα του κ. Ζαβού θα εργαστεί για νομικούς λόγους σε κάποια χώρα της Μεσογείου, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, ενώ τον Μάρτιο οι επιστήμονες σκοπεύουν να οργανώσουν στη Ρώμη ένα συνέδριο, όπου θα προσκληθεί και ένας καρδινάλιος από το Βατικανό, το οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση