μικροβιαιμια | αντιβιωσεις για λοιμωξη αναπνευστικου | ελκος δωδεκαδακτυλου συμπτωματα

Ακρυλαμίδη στο ψωμί: κίνδυνος ή υπερβολή;


Οπως είναι γνωστό, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης έδωσαν στη δημοσιότητα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι η ουσία ακρυλαμίδη, ένας γνωστός καρκινογόνος παράγοντας, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά όταν αυτές τηγανίζονται ή ψήνονται παρατεταμένα. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για... 'διατροφικό εφιάλτη', καλό θα ήταν να περιμένουμε περισσότερα στοιχεία καθώς και αν είναι επιβεβλημένο να ληφθούν κάποια μέτρα. Κάτι που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είχε γίνει πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία αυτά στο ευρύ κοινό.

Σε παρόμοιο κλίμα 'ψυχραιμίας' κινούνται και οι ανακοινώσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αλλά και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Καθησυχαστικός προς το παρόν ο ΕΦΕΤ

Οι επιστημονικές αυτές πληροφορίες θα τύχουν περαιτέρω μελέτης από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης των ανθρώπων στην πρόσληψη ακρυλαμιδίου και να ληφθούν πιθανώς τα ανάλογα μέτρα.

Για την μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του "μέτρου", δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών και το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων.

Επιφυλακτικός και ο ΠΟΥ για την ακρυλαμίδη

Τα αποτελέσματα έρευνας Σουηδών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία, οι πλούσιες σε υδρογονάνθρακες τροφές περιέχουν μια ουσία που μπορεί να είναι καρκινογόνος, είναι ανησυχητικά, όμως απαιτούνται και άλλες έρευνες δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφάλεια των τροφίμων, κ. Γιόργκεν Σλουντ.

Οπως επεσήμανε είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει αποτίμηση των πραγματικών κινδύνων στον άνθρωπο, μετά τον εντοπισμό από τους επιστήμονες υψηλών επιπέδων ακρυλαμίδης σε τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες και τα τσιπς και τόνισε ότι πρέπει μεν να ενημερώνεται ο κόσμος για τα αποτελέσματα των ερευνών, από την άλλη όμως δεν μπορείς να πεις να σταματήσουν να τρώνε αυτά τα προϊόντα...".

"Δεν λέμε πως όλοι θα πεθάνουν από αυτήν την αιτία σε τριάντα χρόνια, αλλά ότι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το ερευνήσουμε περισσότερο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Σλουντ υπογράμμισε πως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η συγκέντρωση της ουσίας αυτής προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να έχουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν κάνουμε συστάσεις, κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.