τυφλο οργανο σωματος | ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΦΛΕΒΑ | γαστρορραγία αντιμετωπιση | λοιμωξεις | νοσος κρον τι ειναι

Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπαθειών στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυσηΠάνω από το 50% των ανδρών έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, σε αντίθεση με τις γυναίκες, όπου το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο. Παρ΄όλα αυτά η παράμετρος της ηλικίας αλλάζει τα δεδομένα μετά τα 50, μια και οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα LDL "κακής" χοληστερόλης, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (Ε.Π.Ι.Κ.), τα οποία αναφέρονται σε δελτίο τύπου που απέστειλε η ΕΛΑΪΣ στο Care.

Η αλλαγή αυτή συμπίπτει με την εμμηνόπαυση, η οποία θεωρείται ότι δρα δυσμενώς στο λιπιδαιμικό φάσμα του αίματος των γυναικών. Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται, κατά την εμμηνόπαυση, το επίπεδο των οιστρογόνων που συμβάλλουν στην παραγωγή της HDL «καλής» χοληστερόλης μειώνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλών επιπέδων LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς, παρά τις προόδους και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, η στεφανιαία νόσος παραμένει το κύριο αίτιο θνησιμότητας και στις γυναίκες, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Εξάλλου, σε έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (Ε.Π.Ι.Κ.), σε όλη την Ελλάδα, βρέθηκε ότι το 34% των γυναικών του δείγματος παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου, λόγω υψηλότερων τιμών από τις ενδεδειγμένες της LDL «κακής» χοληστερόλης.

Η καλή υγεία της καρδιάς μπορεί να διατηρηθεί μέσω ενεργού ελέγχου των παραγόντων κινδύνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη Χοληστερόλη των ΗΠΑ, ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών LDL «κακής» χοληστερόλης είναι η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η σωματική άσκηση.

Η ένταξη προϊόντων με φυτικές στερόλες στο διαιτολόγιο ατόμων με αυξημένα επίπεδα LDL «κακής» χοληστερόλης αναγνωρίζεται ως το νέο όπλο στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρδιοπαθειών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες μαργαρίνες/spreads, οι οποίες στα πλαίσια ενός υγιεινού καθημερινού διαιτολογίου μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης, κατά 10-15% σε μόλις 3 εβδομάδες (με καθημερινή κατανάλωση 25 γρ. μαργαρίνης/spread εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες).

Η δράση των φυτικών στερολών έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή αλλά και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.