θλαση στο ποδι | απονεύρωση δοντιού | αποβολη εμβρυου τις πρωτες μερες | αρρυθμιες | κόπρανα που επιπλέουν

Αντισυλληπτικά και κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίωνΤη μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής από τη χρήση των συνδυασμένων αντισυλληπτικών δισκίων "τρίτης γενεάς" (COCs ), ιδίως κατά τον πρώτο χρόνο λήψης, η οποία όμως δεν συνιστά λόγο διακοπής της χορήγησής τους εφόσον δεν έχουν παρατηρηθεί ύποπτα συμπτώματα, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εγκρίσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της εκτίμησης των μέχρι σήμερα πραγματοποιηθέντων επιδημιολογικών ερευνών σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς επίσης και σχετικές οδηγίες, τόσο προς τους γιατρούς που συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, όσο και προς τις γυναίκες που τα παίρνουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η συχνότητα εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής σε υγιείς γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών που δεν παίρνουν αντισυλληπτικά είναι 5 – 10 περιπτώσεις ανά 100.000, σε όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά 2ης γενιάς είναι 20 περιπτώσεις ανά 100.000, ενώ σε όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά 3ης γενιάς ανέρχεται σε 30-40 περιπτώσεις ανά 100.00. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η συχνότητα αυτή ανέρχεται σε 60 περιπτώσεις ανά 100.000.

Η αύξηση αυτή δεν θεωρείται σημαντική σε σχέση με το όφελος από τη χρήση των αντισυλληπτικών και συνεπώς σύμφωνα με την Επιτροπή δεν συντρέχει λόγος διακοπής της χρήσης τους, εφόσον βέβαια η γυναίκα δεν έχει παρουσιάσει κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με την φλεβική θρομβοεμβολή.

Αυτά τα συμπτώματα είναι πόνος και οίδημα στα πόδια ή στα χέρια και στην περίπτωση πνευμονικής εμβολής πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Ο κίνδυνος για την εμφάνιση φλεβικής θρομβοεμβολής είναι πιο μεγάλος κατά τον πρώτο χρόνο που μια γυναίκα παίρνει για πρώτη φορά κάποιο είδος αντισυλληπτικού.

Όσον αφορά τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής , στις αντενδείξεις των COCs περιλαμβάνεται το ιστορικό ή η υπάρχουσα θρομβοεμβολική νόσος. Επίσης τα COCs αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις ιστορικού ή πρόσφατου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την συνταγογράφηση των COCs , συμπεριλαμβάνεται η παχυσαρκία, η λοχεία, η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση και το οικογενειακό ιστορικό φλεβικών θρομβώσεων.

Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, κατάγματος ή ακινησίας για οποιοδήποτε λόγο η γυναίκα θα πρέπει να ενημερώνει τον γιατρό της εφόσον παίρνει αντισυλληπτικά, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η διακοπή της λήψης τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.