O καφές μειώνει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στους καπνιστές

H κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει, έως και να αποτρέψει, τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, που παρουσιάζουν οι καπνιστές. Είναι γνωστό από καιρό ότι οι καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, και μάλιστα πριν από την πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ισπανία, υπήρχε η αντίληψη ότι και ο καφές αυξάνει ελαφρώς αυτό τον κίνδυνο. Ωστόσο η καινούρια αυτή εργασία, που εκτίθεται με λεπτομέρειες στο Journal of Epidemiology and Community Health, αναφέρει ότι οι καπνιστές πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο αυτό, εάν καταναλώνουν καφέ.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, από πέντε διαφορετικές Ισπανικές επαρχίες. Οι ασθενείς απάντησαν λεπτομερώς σε σχετικό ερωτηματολόγιο, που αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες, τις συνήθειές τους όσον αφορά το κάπνισμα και την κατανάλωση καφέ, καθώς και άλλους παράγοντες. Από συγκρίσεις που έγιναν ανάμεσα σε ασθενείς, που κάπνιζαν αλλά δεν έπιναν καφέ και σε άλλους που και κάπνιζαν και έπιναν καφέ, προέκυψε ότι στους καπνιστές, η κατανάλωση καφέ μείωνε περίπου στο μισό τους επιπλέον κινδύνους, που επιφέρει αυτή η συνήθειά τους. Σημειωτέον βέβαια ότι ανεξάρτητα με το εάν καταναλώνουν ή όχι καφέ, οι καπνιστές βρίσκονται, σε κάθε περίπτωση, σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.

Συγκεκριμένα η ομάδα των καπνιστών που έπιναν καφέ είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές, να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Ο ακριβής τρόπος, με τον οποίο ο καφές και γενικότερα τα υγρά κατορθώνουν να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου, παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα υγρά ενδεχομένως αντιδρούν με ορισμένα καρκινογενή μείγματα, σχηματίζοντας ουσίες λιγότερο επιβλαβείς για τον οργανισμό. Ο δρ. Mary Berrington, εκπρόσωπος του Cancer Research Campaign, που επιχορηγεί έρευνες, για τον εντοπισμό της σχέσης ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο, δηλώνει ότι η έρευνα αυτή είναι πράγματι ενδιαφέρουσα αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, γιατί αφορά ένα πολύπλοκο ζήτημα, για το οποίο απαιτούνται επιπλέον έρευνες και ο αριθμός των ατόμων, που δεν κατανάλωναν καφέ είναι αρκετά μικρός, ενώ υπάρχει περίπτωση να συντρέχουν και άλλοι λόγοι. Ωστόσο τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση η έρευνα δίνει για άλλη μία φορά έμφαση στο γεγονός ότι το κάπνισμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα, που επιδρά στην εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Σημειωτέον ότι στη Βρετανία παρουσιάζονται ετησίως περίπου 13.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ουροδόχου κύστεως.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση