απονευρωση | διαρροια βλεννα | τι ειναι το αρσενικο δηλητηριο | συμπτωματα κυτταρομεγαλοϊός

ΔΙΑΤΑΣΗ ΔΕΞΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η διάταση (το «ξεχείλωμα») της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς σαν συνέπεια της φόρτισής της με αυξημένο όγκο αίματος.

Παθογένεια

Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις της καρδιάς, κυρίως βαλβιδοπάθειες, που η δεξιά κοιλία αναγκάζεται να δεχτεί αυξημένο όγκο αίματος κατά την διαστολή, περισσότερο από ότι σε φυσιολογικές συνθήκες. Η δεξιά κοιλία αρχικά αντιδρά με υπερτροφία η οποία ως ένα σημείο αντιρροπεί την αύξηση του όγκου γιατί μπορεί και να αναπτύσσει τις υψηλές δυνάμεις που χρειάζονται για να διακινήσουν τον αυξημένο όγκο αίματος. Από ένα σημείο όμως και μετά η δεξιά κοιλία αδυνατεί να ανταπεξέλθει και αναγκαστικά διατείνεται μεγαλώνει δηλαδή παθητικά. Παράδειγμα παθήσεων που προκαλούν διάταση έτσι είναι η ανεπάρκεια της πνευμονικής βαλβίδος και της τριγλώχινας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η διάγνωση της διάτασης της δεξιάς κοιλίας γίενται αφ’ ενός με το ηλεκτροκαρδιογράφημα όπου αυτό έχει χαρακτηριστική μορφή σε μεγάλη διάταση αυτής και αφ’ετέρου με το υπερηχογράφημα καρδιάς όπου μπορούμε να μετρήσουμε διατάσεις της δεξιάς κοιλίας με ακρίβεια εκατοστού του χιλιοστού. Ετσι όταν η διάμετρος της δεξιάς κοιλίας υπερβεί τα 25-26mm τότε θέτουμε την διάγνωση της διάτασης της δεξιάς κοιλίας.
Η αντιμετώπιση γίνεται με τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην υπερτροφία δηλαδή τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης σε συνδυασμό με διουρητικά. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διάταση δεν μπορεί να συμβαίνει επ’ άπειρον χωρίς επιπλοκές. Αυτό γιατί η καρδιακή λειτουργία χειροτερεύει όσο η δεξιάς κοιλία διατείνεται. Ετσι πρωταρχικός στόχος της αντιμετώπισης της διάτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση της αιτίας ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη πριν η δεξιά κοιλία διαταθεί ανεπανόρθωτα (π.χ. αντικατάσταση της ανεπαρκούσης πνευμονικής βαλβίδας πριν να οδηγήσει σε μεγάλη διάταση της δεξιάς κοιλίας). Βέβαια στην διάταση της δεξιάς κοιλίας οδηγούν ορισμένες φορές και παθήσεις που δεν γίνεται να θεραπευτούν, όπως π.χ. η αναπνευστική ανεπάρκεια. Εδώ σημασία έχει η έγκαιρη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που θα επιβραδύνει την όλη πορεία προς την οριστική διάταση της δεξιάς κοιλίας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.