ορθοσκόπηση | αυτοανοσο νοσημα | πληκτροδακτυλια | ειλεος συμπτωματα | επικονδυλιτιδα | αιμαγγειωμα | σπασιμο μυτης

Οξεία γαστρική διάταση - στροφή


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του σκύλου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Παθογένεια

Ανατομικά οι σκύλοι των μεγαλόσωμων φυλών παρουσιάζουν μία χαλαρότητα στους συνδέσμους που συγκρατούν το στόμαχο. Η πολυφαγία και η αεροφαγία οδηγούν σε διάταση του στομάχου. Εφόσον λοιπόν δημιουργηθεί η διάταση και λόγω της προϋπάρχουσας χαλαρότητας, ευνοείται η στροφή του οργάνου κατά τον μεσεντέριο άξονα. Στη διαδικασία αυτή συμπαρασύρεται και ο σπλήνας. Δημιουργείται ισχαιμία, στραγγαλισμός των μεγάλων αγγείων (Οπίσθια κοίλη φλέβα, πυλαία φλέβα), ελάττωση του όγκου του αίματος που επιστρέφει στην καρδιά, ταχυκαρδία, αγγειοσυστολή, σύσπαση σπλήνα, καρδιαγγειακό shock, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα, όπως Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Σέτερ, Γερμ. Ποιμενικοί, Ροτβάϊλερς.

Κλινική εικόνα

Γαστρική διάταση - τυμπανισμός, που γίνεται αντιληπτή με την επισκόπηση του ζώου και τη ψηλάφιση, ληθαργικότητα, ευαισθησία στη ψηλάφιση της κοιλιάς, προσπάθεια του ζώου να κάνει εμετό χωρίς να τα καταφέρνει. Στη συνέχεια το ζώο εμφανίζει ταχυκαρδία και shock.

Διάγνωση

Από τα συμπτώματα στις συγκεκριμένες φυλές σκύλου, και την ακτινογραφία.

Αντιμετώπιση

Στην αρχή καταβάλουμε προσπάθεια να περάσουμε στοματογαστρικό καθετήρα, ώστε να αδειάσουμε το στόμαχο από τα αέρια που συσσωρεύονται. Εάν δεν τα καταφέρουμε, κάνουμε απευθείας παρακέντηση του στομάχου και στη συνέχεια περνάμε τον καθετήρα. Για την ανάταξη του shock, χορηγούμε ορούς (Lactated Ringer's), κορτικοστεροειδή και αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Τέλος θα πρέπει να γίνει άμεσα χειρουργική επέμβαση ώστε να καθηλωθεί ο στόμαχος στη θέση του (γαστρπηξία).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.