Τα καυσαέρια ‘σκοτώνουν’ στην Ευρώπη

Τα καυσαέρια 'σκοτώνουν' στην ΕυρώπηΗ μόλυνση του αέρα που προκαλείται από τα οχήματα, ενοχοποιείται για δεκάδες χιλάδες θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Lancet, υπολογίζεται ότι το 6% των θανάτων ετησίως στην Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία, οφείλεται στην μόλυνση της ατμόσφαιρας. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σχετίζονται με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Υπολογίζεται επίσης ότι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων είναι υπεύθυνα για περισσότερες από 250.000 νέες περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και πάνω από 500.000 προσβολές άσθματος.

Οι δυνητικά επικίνδυνες ουσίες που εκπέμπονται από τα οχήματα είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, η φορμαλδεΰδη, οι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, ο μόλυβδος και τα μικροσκοπικά σωματίδια. Η πλέον εμφανής επίδραση των εκπεμπόμενων ρύπων αφορά το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα δεν είναι και η μοναδική. Πολλοί παράγοντες επιφέρουν διαταραχές στο αιμοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι καρκινογόνοι.

Το κόστος της αντιμετώπισης των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων στις τρεις παραπάνω χώρες, αγγίζει το 1,7% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος από τα τροχαία ατυχήματα. Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας που οφείλεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων παραμένει πρωταρχικός στόχος για τη δημόσια υγεία στη Ευρώπη. Τα αποτελέσματα, τα οποία περιέχουν και οικονομικά στοιχεία, πρέπει να οδηγήσουν τις αποφάσεις για την αποτίμηση των προοπτικών της περιβαλλοντικής πολιτικής, σε ότι αφορά την υγεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση