Εγκρίθηκε το αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο και στην Ευρώπη

Το πρώτο αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο εγκρίθηκε και για χρήση στην Ευρώπη, καθώς οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το αυτοκόλλητο, το οποίο κυκλοφορεί από την εταιρία Janssen-Cilag, με την εμπορική ονομασία Evra, είναι κατά 99% αποτελεσματικό, όπως και το αντισυλληπτικό χάπι.

Το αυτοκόλλητο αυτό περιέχει τις ίδιες ορμόνες με το χάπι, οιστρογόνα και προγεστερόνη δηλαδή, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, καθώς οι ορμόνες απορροφούνται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από το πεπτικό σύστημα όπως συμβαίνει με το χάπι.

Σε αντίθεση με το χάπι, η αποτελεσματικότητα του αυτοκόλλητου δεν επηρεάζεται από το αν η γυναίκα έχει διάρροια ή εμετό, ενώ οι παρενέργειες είναι λιγότερες.

Το αυτοκόλλητο θα πρέπει να αλλάζεται κάθε εβδομάδα, για τρεις εβδομάδες, ενώ την τέταρτη εβδομάδα της έμμηνου ρύσης, η γυναίκα δε χρειάζεται να φορά το αυτοκόλλητο.

Το πράσινο φως από την ειδική ευρωπαϊκή επιτροπή για τα φάρμακα (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products), δόθηκε τρεις μήνες μετά την έγκριση από το FDA στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να δώσει άδεια κυκλοφορίας μέχρι το καλοκαίρι.

Ωστοσο το FDA προειδοποιεί ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του αυτοκόλλητου καθώς οι γυναίκες που το σωματικό τους βάρος ξεπερνά τα 95 κιλά, ίσως να μην απορροφούν επαρκή αντισυλληπτική δόση.

Το αυτοκόλλητο δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται στο στήθος, αλλά στους γλουτούς, χαμηλά στην κοιλιακή χώρα ή στο επάνω μέρος του σώματος, σε διαφορετικό όμως σημείο, κάθε εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση