αυξημενη κορτιζολη αντιμετωπιση | μυκοπλασμα εγκυμοσυνη | στρεπτοκοκκος και εγκυμοσυνη

Για πιο ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα στην ΕυρώπηΤα μέτρα για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων πρέπει να ενταθούν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση των τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρώπη, την τελευταία δεκαετία. Αύξηση έχει παρατηρηθεί τόσο σε ασθένειες που προκαλούνται από μικροβιακούς παράγοντες, όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο, όσο και από χημικούς όπως οι διοξίνες, ο μόλυβδος και το κάδμιο. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα πρώτο Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την ασφάλεια των τροφίμων, που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (Food and Agriculture Organization FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization WHO), το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως και τις 28 Φεβρουαρίου στη Βουδαπέστη.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων από 47 χώρες της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και παραγωγών αλλά και καταναλωτικών οργανώσεων.

Οι ειδικοί έκαναν έκκληση στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να συμμετέχουν στο Σύστημα Αμεσου Συναγερμού για προϊόντα τροφίμων που ήδη λειτουργεί στις χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του FAO και του WHO, το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την υποστήριξη της Δημόσια Υγείας, την προστασία του καταναλωτή αλλά και τη διαφάνεια στο διεθνές εμπόριο τροφίμων, ενώ όλες οι χώρες ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε αυτό.

Το σύστημα καλύπτει ήδη και τα 15 κράτη μέλη της Ε.Ε, καθώς και τη Νορβηγία, το Λίχνενστάιν και την Ισλανδία. Στην περίπτωση που ένα προϊόν θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή οι χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα υποχρεούνται να παρέχουν άμεση ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αποσύρουν το προϊόν αυτό από την αγορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του WHO και του FAO, το συνέδριο αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προόδου, για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή περιοχή.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις και κυρίως αυτές που οφείλονται στη σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο, σημειώνουν αύξηση στην Ευρώπη και απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα ελέγχου.

Ομως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για άλλους χημικούς παράγοντες όπως οι διοξίνες, ο μόλυβδος, το κάδμιο, αλλά και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Πολλά από τα συστήματα ελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων στην ευρωπαϊκή περιοχή πρέπει να βελτιωθούν

Στο συνέδριο τονίστηκε η ανάγκη για εναρμόνιση της επιτήρησης ασθενειών, έρευνα των διατροφικών κρίσεων, συστήματα καταγραφής και διαγνωστικές μεθόδους για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για εφαρμογή ισότητας, διαφάνειας και εναρμόνισης κανονισμών και ελέγχων σε όλη την Ευρώπη, τονίζεται στην τελική έκθεση του συνεδρίου.

Για την ασφάλεια των τροφίμων είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας του τομέα της υγείας με την παραγωγή τροφίμων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται φυσικά η γεωργία και η αλιεία.

Ο WHO και ο FAO τονίζουν ότι απαιτείται καλύτερος έλεγχος σε όλη την τροφική αλυσίδα (from farm to fork), που θα περιλαμβάνει και εσωτερικό έλεγχο στην παραγωγή ζωοτροφών.

Ολες οι πληροφορίες και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, κάτι που πολλές χώρες δεν το κάνουν.

Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να γνωρίζει όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ οι διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στα προϊόντα τροφίμων θα πρέπει να είναι ακριβείς και να μην παραπλανούν τον καταναλωτή.

Οι συστάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα κράτη μέλη της Ε.Ε αλλά όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικές ταχύτητες στην ασφάλεια τροφίμων στην Ευρώπη, τόνισε η πρόεδρος του συνεδρίου Diana Banati.

Οι συστάσεις του συνεδρίου θα κατατεθούν στους αρμόδιους υπουργούς που θα συναντηθούν στην Κύπρο, στα τέλη Μαΐου, στα πλαίσια του 23 συνεδρίου του FAO και στην 52η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του WHO, το Σεπτέμβριο στην Κοπεγχάγη, για περαιτέρω δράση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.