κυστη σε δοντι | οδοντιατρικη ναρκωση | τι ν κανετε για τις αλλεργιες | ελαστινη | stigma

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΕ ΘΑΛΛΙΟ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το σπινθηρογράφημα με θάλλιο 201 είναι μία ειδική διαγνωστική μέθοδος που χρησιμοποιείται στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ειδικές περιπτώσεις όπου η απλή δοκιμασία κόπωσης αδυνατεί να δώσει πληροφορίες ή δίνει ελλιπή στοιχεία.

Το σπινθηρογράφημα γίνεται περίπου όπως και η απλή δοκιμασία κόπωσης με τη διαφορά ότι κοντά στο χρονικό σημείο που ο εξεταζόμενος ολοκληρώνει την κόπωση στον κυλιόμενο τάπητα γίνεται ενδοφλεβίως μία ένεση με το ραδιενεργό ισότοπο θάλλιο 201. Το συγκεκριμένο ισότοπο έχει την ιδιότητα να «κάθεται» στην καρδιά σε ποσότητα ανάλογη με την αιματική ροή. Ετσι σε όποιο τμήμα της καρδιάς η αιματική ροή είναι καλή θα έχουμε υψηλή συγκέντρωση του θαλλίου, ενώ στα τμήματα όπου λόγω στένωσης ή απόφραξης των στεφανιαίων αγγείων η αιματική ροή είναι μικρή τότε η συγκέντρωση του θαλλίου θα είναι χαμηλή. Αυτό απεικονίζεται με μία ειδική camera (γ-camera) σε εικόνες όπου η υψηλή συγκέντρωση θαλίου φαίνεται κόκκινη ενώ η χαμηλή άσπρη. Ετσι μπορεί να γίνει “φωτογραφική” απεικόνιση των περιοχών της καρδιάς που πάσχουν από ισχαιμία (όπου υπάρχει στεφανιαία νόσος δηλαδή) η ακόμη και των περιοχών που έχουν υποστεί έμφραγμα και ας μην φαίνεται αυτό στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Τέλος μπορούμε “φωτογραφίζοντας” την καρδιά και 3-4 ώρες αργότερα να δούμε σε ποιές από τις “άσπρες περιοχές” τελικά πήγε θάλλιο που σημαίνει πρακτικά ότι αυτές οι περιοχές είναι βιώσιμες, δεν είναι δηλαδή τελείως νεκρωμένες και άρα υπάρχει ελπίδα διάσωσής τους με τους κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς (φάρμακα, μπαλονάκι, by-pass).
Συνοψίζοντας το σπινθηρογράφημα με θάλλιο 201 είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί εντός από πληροφορίες διαγνωστικές για στεφανιαία νόσο (όπου αδυνατεί το απλό test κοπώσεως) δίνει και πληροφορίες σχετικές με την πρόγνωση του εξεταζόμενου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.