Έλλειψη ενός ενζύμου προκαλεί συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Τα αποτελέσματα απο μία νέα μελέτη δείχνουν οτι η έλλειψη ενός ενζύμου μπορεί να προκαλέσει ενα αυτοάνοσο νόσημα, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ).

Ο ΣΕΛ υπάγεται στα νοσήματα του κολλαγόνου και προσβάλλει όλα τα όργανα, δηλαδή την καρδιά, τα νεφρά, τα οστά και τις αρθρώσεις. Η προσβολή γίνεται με τα λεγόμενα αντιπυρηνικά αντισώματα που καταστρέφουν το DNA των σωματικών κυττάρων. Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη μέχρι τώρα. Προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους συνήθως νέες γυναίκες. Θεραπευτικά οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν συχνά μεγάλες δόσεις κοτικοειδών και κυτταροστατικών για να περιορίσουν τις επιπλοκές της νόσου.

Ο T Murfy και οι συνεργάτες απο το Πανεπιστήμιο της Έσσης με σειρά πειραμάτων τους που δημοσιεύονται στο Nature Genetics 2000;25:177-181 υποστηρίζουν οτι η έλλειψη του ένζυμου Dnase 1 προκαλεί την νόσο. Ειδικότερα οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν πειραματόζωα τα οποία τροποποίησαν γενετικά ώστε να αδρανοποιηθεί το ένζυμο Dnase 1. Τα πειραματόζωα αυτά παρουσίασαν αντιπυρηνικά αντισώματα και εικόνα ΣΕΛ.

Η Dnase 1 είναι ένα ένζυμο που καταστρέφει το DNA μετά τον θάνατο του κυττάρου. Φαίνεται οτι εαν αυτή η διαδικασία δεν γίνει απο την Dnase 1 ο οργανισμός εκλύει ανοσολογική απάντηση κατά του DNA. Οι ερευνητές θεωρούν οτι ακριβώς αυτό είναι η γενεσιουργός αιτία της νόσου.

Για επιβεβαίωση των απόψεων τους εξέτασαν δέκα ασθενείς με ΣΕΛ, και διεπίστωσαν οτι όλοι είχαν ελαττωμένη ή ανύπαρκτη δραστηριότητα του ενζύμου Dnase 1. Ο T Murfy και οι συνεργάτες του καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι η όποια μελλοντική θεραπεία της νόσου θα πρέπει να στοχεύει την Dnase 1.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση