Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει περισσότερο τους νέους γιατρούς

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να κάνει τους μη έμπειρους γιατρούς να κάνουν περισσότερα λάθη. Το θετικό στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι ότι ευτυχώς είναι σε θέση να αναγνωρίζουν σε ποιές περιπτώσεις η κρίση τους μπορεί να τους “κρεμάσει” και έτσι επιζητούν και μια δεύτερη ιατρική άποψη.

Γιατροί από το νοσοκομείο Prince Philip Hospital στην Ουαλία, βρήκαν ότι οι νέοι γιατροί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στα ιατρικά τους καθήκοντα, όταν τους λείπει ύπνος, σε σχέση με τους πιο έμπειρους γιατρούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες γιατρών, μετά από βραδινή εφημερία. Η μία ομάδα αποτελούνταν από 15 γιατρούς με εμπειρία γύρω στα πέντε χρόνια και η άλλη από 11 γιατρούς με περίπου εξάμηνη εμπειρία.

Ολοι οι γιατροί απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις ιατρικές τους γνώσεις και την ψυχολογική τους διάθεση. Οι έμπειρει γιατροί παρά το γεγονός ότι είχαν κοιμηθεί και λιγότερες ώρες σε σχέση με την ομάδα των νέων γιατρών, απάντησαν σωστά σε πιο πολλές ερωτήσεις.

Επιπλέον οι νέοι γιατροί δεν έδειξαν να νιώθουν αυτοπεποίθηση για τις απαντήσεις που έδωσαν, ακόμα κι αν αυτές ήταν σωστές, ενώ δεν είχαν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

Οι ερευνητές οι οποίοι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Postgraduate Medical Journal, υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ιατρικών λαθών, κάνοντας τους νέους γιατρούς να περνούν περισσότερη ώρα με τον ασθενή και να ζητούν και δεύτερη γνώμη για τη διάγνωσή τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση