Ασκηση και εγκυμοσύνη – Πλεονεκτήματα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον αποδεκτή από όλους τους ειδικούς γιατρούς.

1. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης της εγκύου.
2. Η μείωση του καρδιαγγειακού stress, που επιφέρει η εγκυμοσύνη.
3. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους
4. Η διατήρηση του μυϊκού τόνου και της μυϊκής δύναμης, παράγοντας που κάνει την έγκυο να αισθάνεται καλύτερα, δυναμώνοντας περιοχές του σώματος που επιβαρύνονται με την εγκυμοσύνη, όπως η μέση, η κοιλιακή χώρα και η περιοχή της λεκάνης.
5. Η αποφυγή συμπτωμάτων κράμπας
6. Η διευκόλυνση την ώρα του τοκετού. Η άσκηση επιφέρει αύξηση της ικανότητας παραγωγής έργου και λειτουργική βελτίωση των ειδικών μυών που δραστηριοποιούνται την ώρα του τοκετού.
7. Η γρηγορότερη αποκατάσταση από τον τοκετό.
8. Η μείωση τυχόν πόνου της σπονδυλικής στήλης στο ύψος της μέσης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της έκκρισης διαφόρων ορμονών, δημιουργείται προοδευτική χαλάρωση των συνδέσμων που συγκρατούν τις αρθρώσεις της λεκάνης, ιδιαίτερα στην αρχή του τρίτου τριμήνου. Αυτό επιταχύνει την αύξηση του μεγέθους της λεκάνης, ώστε να διευκολυνθεί ο τοκετός. Αυτή η χαλάρωση των αρθρώσεων της λεκάνης μαζί με την αλλαγή στη στάση του σώματος λόγω του αυξανόμενου βάρους της κοιλιάς συχνά οδηγεί σε πόνο του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης. Η άσκηση δυναμώνει τη μέση και τους κοιλιακούς μυς, ανακουφίζοντας έτσι από τους πόνους της σπονδυλικής στήλης.
9. Η αποφυγή διαβήτη που συνδέεται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μερικές γυναίκες αναπτύσσουν διαβήτη λόγω της αυξανόμενης αντίστασης της ινσουλίνης στους υδατάνθρακες. Με την άσκηση ελαττώνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού για ινσουλίνη και αυξάνεται ο μεταβολισμός των λιπών, σε σχέση με το μεταβολισμό των υδατανθράκων.
10. Η συμβολή στη νευρομυϊκή χαλάρωση, που είναι αναγκαία για τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση