Δίαιτα σακχαρώδους διαβήτη – γενικές οδηγίες

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη, είτε πρόκειται για ινσουλινο-εξαρτώμενο τύπο είτε για μη ινσουλινο-εξαρτώμενο τύπο. Θα πρέπει να υπάρχει ποιοτικός αλλά και ποσοτικός έλεγχος της διατροφής διότι στο διαβητικό είναι πολύ σημαντική και η διατήρηρση του σωματικού βάρους σε χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά την ποιότική σύσταση της διατροφής, ενώ παλαιότερα οι συστάσεις δεν επέτρεπαν οι υδατάνθρακες να ξεπερνούν το 10% της προσλαβανόμενης ενέργειας, σήμερα οι διατροφικές συστάσεις για το διαβητικό προτείνουν το 50-55% της ενέργειας να προέρχεται από υδατάνθρακες. Πολύ σημαντικό είναι οι υδατάνθρακες να προέρχονται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και αδρά επεξεργασμένα δημητριακά ωστε να παρέχονται αρκετές διαιτητικές ίνες. Αντίστοιχα θα πρέπει να αποφεύγεται η πρόσληψη απλών υδατανθράκων (σάκχαρα) που περιέχονται σε γλυκά και αναψυκτικά

Τα λιπίδια θα πρέπει να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα καλύπτοντας το 30% της ενέργειας και οι πρωτεϊνες το 12-15%.

Εκτός όμως από τη σωστή σύνθεση της διατροφής, στο διαβητικό είναι πολύ σημαντική και η τακτική κατανομή των γευμάτων και των ενδιάμεσων γευμάτων τύπου ‘σνακ’ κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να αποφεύγονται μεγάλες αυξομειώσεις στη γλυκόζη που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις υπο ή υπεργλυκαιμίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση