πνευμονια | υπερπλασια ενδομητριου | γτ τα ποδια μου ειναι αφυδατωμενα | καταγμα εσω σφυρου

Δίαιτα σακχαρώδους διαβήτη - γενικές οδηγίες


Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη, είτε πρόκειται για ινσουλινο-εξαρτώμενο τύπο είτε για μη ινσουλινο-εξαρτώμενο τύπο. Θα πρέπει να υπάρχει ποιοτικός αλλά και ποσοτικός έλεγχος της διατροφής διότι στο διαβητικό είναι πολύ σημαντική και η διατήρηρση του σωματικού βάρους σε χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά την ποιότική σύσταση της διατροφής, ενώ παλαιότερα οι συστάσεις δεν επέτρεπαν οι υδατάνθρακες να ξεπερνούν το 10% της προσλαβανόμενης ενέργειας, σήμερα οι διατροφικές συστάσεις για το διαβητικό προτείνουν το 50-55% της ενέργειας να προέρχεται από υδατάνθρακες. Πολύ σημαντικό είναι οι υδατάνθρακες να προέρχονται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και αδρά επεξεργασμένα δημητριακά ωστε να παρέχονται αρκετές διαιτητικές ίνες. Αντίστοιχα θα πρέπει να αποφεύγεται η πρόσληψη απλών υδατανθράκων (σάκχαρα) που περιέχονται σε γλυκά και αναψυκτικά

Τα λιπίδια θα πρέπει να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα καλύπτοντας το 30% της ενέργειας και οι πρωτεϊνες το 12-15%.

Εκτός όμως από τη σωστή σύνθεση της διατροφής, στο διαβητικό είναι πολύ σημαντική και η τακτική κατανομή των γευμάτων και των ενδιάμεσων γευμάτων τύπου 'σνακ' κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να αποφεύγονται μεγάλες αυξομειώσεις στη γλυκόζη που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις υπο ή υπεργλυκαιμίας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.