Οι τρεις Χρυσοί Κανόνες

Ενα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο θα πρέπει να ακολουθεί τους 3 χρυσούς κανόνες της διατροφής.
1. Ισορροπία
2. Ποικιλία
3. Μέτρο

Ισορροπία

Ισορροπία σημαίνει ότι θα πρέπει η διατροφή να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές αναλογίες. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καλύπτουν το 50-60% της καθημερινής προσλαμβανόμενης ενέργειας. Οι πρωτεϊνες θα πρέπει να καλύπτουν το 12-15% της καθημερινής προσλαμβανόμενης ενέργειας και τα λιπίδια θα πρέπει να καλύπτουν το 30-40% της καθημερινής προσλαμβανόμενης ενέργειας.
Για παράδειγμα εάν κάποιο άτομο χρειάζεται 2000 θερμίδες (Kcal) ημερεσίως, οι 1000-1200 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, οι 240 – 300 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από πρωτεϊνες και οι 600 – 800 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από λιπίδια.

Ποικιλία

Ποικιλία σημαίνει ότι η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η ύπαρξη ποικιλίας στη διατροφή μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα διακρίνονται σε ομάδες ανάλογα με τα διατροφικά συστατικά που περιέχουν. Οι ομάδες τροφίμων παρουσιάζονται παρακάτω:
– Δημητριακά
– Φρούτα & Λαχανικά
– ΄Όσπρια
– Κρέας & αυγά
– Ψάρια & Θαλασσινά
– Γαλακτοκομικά προϊόντα
– Προστιθέμενα λιπίδια
– Ξηροί καρποί & σπόροι
– Ζάχαρη και σχετικά προϊόντα
– Νερό και μη οινοπνευματώδη ποτά
– Οινοπνευματώδη ποτά

Μέτρο

Μέτρο σημαίνει ότι δε θα πρέπει να γίνεται υπερβολή στην κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου τρόφιμου είτε πρόκειται για υπερκατανάλωση είτε για ελλιπή πρόσληψη. Δεν πρέπει λοιπόν να γίνεται υπερκατανάλωση σε τρόφιμα από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, μια και όλες ομάδες παρέχουν συστατικά απαραίτητα για τη διατροφή. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις πρωτεϊνες δε θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο πρωτεϊνες από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας αυτών των πρωτεινών, αλλά θα πρέπει οι πρωτείνες να προέρχονται και από τρόφιμα φυτικής πρόέλευσης, όπως όσπρια και δημητριακά.

Διαβάστε επίσης