1000 θερμιδες ποσα θα καψω | κολικος εντερου | εκταση φλεβες οισοφαγου | χημειοθεραοεια σε χαπια

Στοματίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Στοματίτιδα είναι η φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου, που μπορεί να οφείλεται τόσο σε γενικευμένα νοσήματα, όσο και σε διάφορους βλαπτικούς παράγοντες που δρουν τοπικά.

Παθογένεια

Από τα Γενικευμένα νοσηματα, βλάβη του στοματικού βλεννογόνου μπορούν να προκαλέσουν : ουραιμικό σύνδρομο, σακχαρώδης διαβήτης, αιματολογικές διαταραχές (έλλειψη βιταμίνης Κ), έλλειψη νιασίνης από την τροφή, βαρέα μέταλλα (Θάλιο), αυτοάνοσα νοσήματα (πέμφιγγας), ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος (Λευχαιμία, AIDS γάτας).
Από τους τοπικούς παράγοντες : Λοιμώδη νοσήματα (νόσος του Carre, FELV, FIV, Λ. Ρινοτραχειίτιδα, καλυκοϊωση, Πανλευκοπενία,μυκητιάσεις από Candida, Nocardia, Actinomyces), Χημικές ουσίες (αλκάλεα, οξέα, απορρυπαντικά), ηλεκτικό ρεύμα, ορισμένα φυτά, κάμπιες.

Πρόληψη

Λόγω της ποικιλίας των αιτίων που προκαλούν στοματίτιδα, η πρόληψη αφορά σε καθένα από τα προηγούμενα αίτια θα πρέπει να δίνεται η ανάλογη προσοχή.

Κλινική εικόνα

Τα μικρά ζώα που πάσχουν από στοματίτιδα, παρουσιάζουν ανορεξία, πόνο κατά τη μάσηση, σιελόρροια, κατάπτωση, πυρετό, έλκη στο στοματικό βλεννογόνο, αλλαγές στο χρώμα του βλεννογόνου. Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Διάγνωση

Στηρίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση και επισκόπηση, εξετάσεις αίματος (ουρία κρεατινίνη, γλυκόζη, ανεύρεση LE κυττάρων και αντιπυρηνικών αντισωμάτων, λευκοκυτταρικός τύπος). Στοιχεία μπορεί να δώσει η κυτταρολογική εξέταση, οι καλλιέργειες και η βιοψία.

Αντιμετώπιση

Τροφές μαλακής σύστασης ή υδαρείς και σε πλήρη αδυναμία λήψης τροφής γίνονται οροί. Χρησιμοποιούνται αντισηπτικά διαλύματα, μπορεί να γίνει χειρουργικός καθαρισμός ή και εξαγωγή ξένων σωμάτων, αντιβιοτικά (αμπισιλίνη, κεφαλοσπορίνες), αντιμυκητιακά (κετοκοναζόλη). Σε περίπτωση λήψης οξέων, χορηγούμε διττανθρακικό νάτριο, και σε περίπτωση λήψης αλκάλεων χορηγούμε λεμονάδα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.