Στοματίτιδα οξεία ελκονεκρωτική

Άλλες ονομασίες

Στοματίτιδα του Plaut-Vincent, οξεία ελκονεκρωτική ουλοστοματίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η οξεία ελκονεκρωτική στοματίτιδα είναι μία μη μεταδοτική νόσος που προσβάλλει νεαρά άτομα προκαλώντας προβλήματα στα ούλα αλλά και στο υπόλοιπο στόμα.

Παθογένεια

Αν και οφείλεται στην συνύπαρξη δύο μικροβίων, στην Borrelia του Vincent και του Fusobacterium nucleatum, η νόσος δεν είναι μεταδοτική αλλά προσβάλλει νεαρά άτομα ηλικίας 20-30 ετών στα οποία υπάρχει πτώση της άμυνας του οργανισμού. Σημαντικό ρόλο παίζουν διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως stress, αβιταμινώσεις, κάπνισμα, κακή υγιεινή του στόματος, ουλίτιδα, αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές, αναιμίες και άλλοι γενικότεροι παράγοντες.

Κλινική εικόνα

Στην αρχή προσβάλλονται οι κορυφές των ούλων, σπανιότερα και ολόκληρο το στόμα, οι οποίες γίνονται έντονα κόκκινες, πρήζονται, αιμορραγούν εύκολα ενώ ο ασθενής παραπονείται ότι τον καίνε τα ούλα του και ότι πονάει έντονα. Επίσης παρουσιάζονται στις κορυφές των ούλων μικρές πληγές που καλύπτονται από λευκοκίτρινες ψευδομεμβράνες που αποσπώνται εύκολα και αιμορραγούν.Ο ασθενής συχνά εμφανίζει πυρετό, δεν μπορεί να καταπιεί, μυρίζει το στόμα του, έχει σιαλόρροια και μπορει να τον πονούν οι λεμφαδένες του.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή αλλά και με την ανεύρεση των δύο μικροβίων σε παρασκευάσματα .

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα μας συστήσει τόνωση του οργανισμού με βιταμίνες, καλή υγιεινή του στόματος, στοματοπλύσεις με αντισηπτικά ενώ μπορεί να μας χορηγήσει αντιβιοτικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση