εμβολιο dt | καπνος χωρις νικοτινη | θυροξινη | εχω χοληστερινη τι κρεας να τρωω? | ιντερφερονη

Στοματίτιδα οξεία ελκονεκρωτική


Άλλες ονομασίες

Στοματίτιδα του Plaut-Vincent, οξεία ελκονεκρωτική ουλοστοματίτιδα

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η οξεία ελκονεκρωτική στοματίτιδα είναι μία μη μεταδοτική νόσος που προσβάλλει νεαρά άτομα προκαλώντας προβλήματα στα ούλα αλλά και στο υπόλοιπο στόμα.

Παθογένεια

Αν και οφείλεται στην συνύπαρξη δύο μικροβίων, στην Borrelia του Vincent και του Fusobacterium nucleatum, η νόσος δεν είναι μεταδοτική αλλά προσβάλλει νεαρά άτομα ηλικίας 20-30 ετών στα οποία υπάρχει πτώση της άμυνας του οργανισμού. Σημαντικό ρόλο παίζουν διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως stress, αβιταμινώσεις, κάπνισμα, κακή υγιεινή του στόματος, ουλίτιδα, αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές, αναιμίες και άλλοι γενικότεροι παράγοντες.

Κλινική εικόνα

Στην αρχή προσβάλλονται οι κορυφές των ούλων, σπανιότερα και ολόκληρο το στόμα, οι οποίες γίνονται έντονα κόκκινες, πρήζονται, αιμορραγούν εύκολα ενώ ο ασθενής παραπονείται ότι τον καίνε τα ούλα του και ότι πονάει έντονα. Επίσης παρουσιάζονται στις κορυφές των ούλων μικρές πληγές που καλύπτονται από λευκοκίτρινες ψευδομεμβράνες που αποσπώνται εύκολα και αιμορραγούν.Ο ασθενής συχνά εμφανίζει πυρετό, δεν μπορεί να καταπιεί, μυρίζει το στόμα του, έχει σιαλόρροια και μπορει να τον πονούν οι λεμφαδένες του.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή αλλά και με την ανεύρεση των δύο μικροβίων σε παρασκευάσματα .

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα μας συστήσει τόνωση του οργανισμού με βιταμίνες, καλή υγιεινή του στόματος, στοματοπλύσεις με αντισηπτικά ενώ μπορεί να μας χορηγήσει αντιβιοτικά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.