χαλβας και εγκυμοσυνη | βοτανα για καταθλιψη | πονος στα εντερα | σταφυλοκοκκος στους πνευμονες

Στοματίτιδα νικοτινική


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η νικοτινική στοματίτιδα είναι νόσος που εφανίζεται στους μανιώδεις καπνιστές με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στην υπερώα.

Παθογένεια

Οι αλλοιώσεις της νικοτινικής στοματίτιδας οφείλονται στο κάπνισμα και κυρίως στη δράση της θερμότητας που αναπτύσσεται, στην δράση των χημικών προιόντων διάσπασης του καπνού και ίσως στην μηχανική εισρόφηση του καπνού.

Κλινική εικόνα

Στην αρχή εμφανίζεται μια ερυθρότητα στην υπερώα και μετά μικρά στρογγυλά εξογκώματα (επάρματα) με κέντρο ερυθρό που περιβάλλεται από μια λευκή περιοχή. Αυτές οι αλλοιώσεις με το πέρασμα του χρόνου ενοποιούνται και μοιάζουν με λευκές πλάκες. Οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν έντονες ενοχλήσεις εκτός από ένα αίσθημα καψίματος στην υπερώα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα μας συστήσει να κόψουμε το κάπνισμα και σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρέσει χειρουργικά τις αλλοιώσεις.

Πρόγνωση

Η εξέλιξη της νόσου είναι καλή εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθεί κυτταρική ατυπία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.