καταγμα βραχιονιου ΥΚΔ | ανατομία κοιλιάς | διαστολη τραχηλου | ασθμα α βαθμιυ | κοπρανα εμετος | εκκολπωματα

Στοματίτιδα από οδοντοστοιχίες


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η στοματίτιδα από οδοντοστοιχίες είναι μια συχνή φλεγμονώδης κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως στην υπερώα της άνω γνάθου σε άτομα που φορούν ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες).

Παθογένεια

Κυριότεροι παράγοντες που προκαλούν στοματίτιδα από οδοντοστοιχία είναι το να μην εφαρμόζει καλά, κακή καθαριότητα της οδοντοστοιχίας ή άσκηση υπερβολικής πίεσης πάνω στην υπερώα. Καθοριστικό ρόλο παίζει και ο μύκητας Candida albicans που αν και βρίσκεται φυσιολογικά μέσα στο στόμα κάτω από τις προαναφερόμενες τοπικές συνθήκες μπορεί να αυξηθεί υπέρμετρα και να προκαλέσει την φλεγμονή.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Πρόκειται για πολύ συχνή νόσο στα άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες (10%-70%) και προτιμά συχνότερα τις γυναίκες.

Κλινική εικόνα

Η υπερώα γίνεται κόκκινη, φαίνεται πρησμένη και προκαλούνται ακαθόριστες ενοχλήσεις με πιο συνηθισμένη μία αίσθηση καψίματος.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα μας συστήσει να μη φοράμε την οδοντοστοιχία μέχρι να περάσει η φλεγμονή και αν δεν εφαρμόζει καλά θα μας προτείνει να φτιάξουμε καινούργια. Επίσης θα μας δώσει οδηγίες για καλή στοματική υγιεινή (στοματοπλύσεις με κάποιο αντισηπτικό) και καλή καθαριότητα της οδοντοστοιχίας με την βοήθεια κάποιου απολυμαντικού. Εάν η φλεγμονή δεν υποχωρεί μπορεί να μας χορηγήσει αντιμυκητισιακά φάρμακα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.