δεσμοειδης ογκος | υψισυχνο ρευμα | οξεια κοιλια | Οξυ πονο στο δοντι | αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Υπερφλοιοεπινεφριδισμός - Σύνδρομο Cushing


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η ενδοκρινοπάθεια που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή γλυκοκορτικοειδών, από το φλοιό των επινεφριδίων, ή στη μακροχρόνια χορήγηση συνθετικών γλυκοκορτικοειδών (ιατρογενής).

Παθογένεια

Αδενώματα της αδενοϋπόφυσης, αδενώματα ή καρκινώματα του φλοιού των επινεφριδίων (συνήθως ετερόπλευρα).

Κλινική εικόνα

Παχυσαρκία, διόγκωση κοιλιακής κοιλότητας, ανώμαλη κατανομή του υποδόριου και ενδοκοιλιακού λιπώδη ιστού, κατάπτωση, ληθαργικότητα, κόπωση, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, ηπατομεγαλία, αραίωση και λέπτυνση τριχώματος, λέπτυνση του δέρματος, κόμεδα, υπερχρωμία, εύκολη πρόκληση αιμορραγιών, πυώδης δερματίτιδα, μυική ατροφία, ψευδομυοτονία, παράλυση προσωπικού, επιληπτικές κρίσεις, υπερτοφία κλειτορίδας, ατροφία όρχεων, αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια, πολύπνοια, ταχύπνοια, δύσπνοια.

Διάγνωση

Ουδετεροφιλία, αύξηση αριθμού ερυθρών, αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης. Αύξηση ALT, υπεργλυκαιμία, υπερχολοστερολαιμία, υποκαλιαιμία.
Δοκιμασία διέγερσης με ACTH, Δοκιμασία καταστολής με μικρή δόση δεξαμεθαζόνης, Προσδιορισμός της συγκέντρωσης της ACTH, Δοκιμασία καταστολής με μεγάλη δόση δεξαμεθαζόνης.

Αντιμετώπιση

Υποφυσιακός τύπος : χορήγηση o,p' DDD, μιτοτάνης, κετοκοναζόλης, υποφυσιεκτομή.
Επινεφριδικός τύπος : χειρουργική αφαίρεση νεοπλασματικού επινεφριδίου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.