στιγμα μεσογειακης αναιμιας τυπου β | συχνοουρια μετά από διακοπη κύησης | κυρτωση σπονδυλικης στηλης

Υπερτροφία - Υπερπλασία του προστάτη


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για μιά απλή υπερπλασία του οργάνου αυτού στο σκύλο που παρατηρείται στο 60% των σκύλων ηλικίας άνω των πέντε ετών. Η υπερπλασία αυτή δεν είναι νεοπλασία.

Παθογένεια

Η υπερπλασία είναι ορμονοεξαρτώμενη, με παρουσία τριπλάσιας ποσότητας τεστοστερόνης στους προστατικούς ιστούς, ενώ η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα, είναι μικρή.

Κλινική εικόνα

Παρατηρούνται συμπτώματα από το ουροποιητικό, όπως συχνουρία, δυσουρία, ακράτεια και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται κατακράτηση ούρων. Από το πεπτικό σύστημα παρατηρούνται επεισόδια κοπρόστασης ή τεινεσμών. Τέλος από το κινητικό μπορεί να παρατηρηθεί δυσκινησία ή πάρεση των οπισθίων άκρων.

Διάγνωση

Από τα συμπτώματα, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τη διόγκωση του οργάνου κατά τη ψηλάφιση, την απουσία πόνου.

Αντιμετώπιση

Κατ΄ αρχήν προτείνεται η στείρωση του ζώου. Εάν αυτό, δεν γίνεται αποδεκτό από τον ιδιοκτήτη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ουσίες με δράση έναντι των ανδρογόνων. Δεν υπάρχει όμως επαρκής κλινική εμπειρία στο σκύλο από τις ουσίες αυτές. Συχνότερα έχουν χρησιμοποιηθεί τα οιστρογόνα και η οξεική κυπροστερόνη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.