ακτινογραφια θωρακος | σπυρι στα χειλη του αιδιου | ανεπαρκεια αορτης | πυλωρικη στενωση | εκκολπωματα

Υπερπλασία των ούλων από λήψη διφαινυλυδαντοΐνης


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για υπερπλασία(αύξηση του όγκου)των ούλων που οφείλεται στη λήψη του συγκεκριμένου φάρμακου, το οποίο παίρνουν τα επιληπτικά άτομα και η βαρύτητά της σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από την τήρηση καλής στοματικής υγιεινής.

Παθογένεια

Η αιτία της συγκεκριμένης υπερπλασίας είναι η λήψη της διφαινυλυδαντοΐνης, ενός φαρμάκου που το παίρνουν τα επιληπτικά άτομα για την πρόληψη των κρίσεων. Ο ακριβής τρόπος που δρα το φάρμακο στα ούλα δεν έχει ακόμα διευκρινησθεί.

Κλινική εικόνα

Τα ούλα αρχίζουν και αυξάνουν σε όγκο(υπερπλασία) ιδίως αυτά που βρίσκονται στα πρόσθια δόντια. Μπορεί να αποκτήσουν μεγάλες διαστάσεις ώστε να καλύπτουν τις μπροστινές πλευρές των δοντιών δημιουργώντας μεγάλο αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει συσσώρευση πλάκας, η υπερπλασία έχει φυσιολογικό χρώμα, δεν πονάει και δεν αιμορραγεί. Αντίθετα κακή στοματική υγιεινή επιβατρύνει πολύ την κλινική εικόνα λόγω της φλεγμονής που δημιουργείται, τα ούλα πρήζονται και αποκτούν μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι έντονα κόκκινα και αιμορραγούν.

Αντιμετώπιση

Ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε είναι η πρόληψή της. Κάτι που ξεκινά βέβαια από το γιατρό που θα χορηγήσει για πρώτη φορά το φάρμακο και πρέπει να συστήσει επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ενας καλός καθαρισμός(θεραπεία ουλίτιδας) και η τακτοποίηση κάθε εκκρεμότητας μέσα στο στόμα(π.χ.σφραγίσματα) σε συνδυασμό με την εκμάθηση του ασθενή των βασικών κανόνων στοματικής υγιεινής θα έχουν σαν αποτέλεσμα να ελαττωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης της υπερπλασίας ή αν εμφανισθεί να έχει ελαφρότερη μορφή. Επίσης μπορεί να χορηγήσει βιταμίνη C καθώς και να προτείνει μάλαξη των ούλων με την οδοντόβουρτσα. Σε περίπτωση που ήδη έχει εμφανισθεί υπερπλασία τα παραπάνω μέτρα μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση. Εάν η υπερπλασία είναι έντονη τότε θα αφαιρεθεί με ουλεκτομή αν και είναι βέβαιο ότι θα υποτροπιάσει αν δεν εφαρμοσθεί σχολαστική στοματική υγιεινή. Για την πρόληψη της υποτροπής μετά την ουλεκτομή ο οδοντίατρος μπορεί να κατασκευάσει ένα ακρυλικό κάλυμμα για τα ούλα που το φορά ο ασθενής το βράδυ και προλαμβάνει την υπερπλασία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.