τριχοφαγος σκυλου | ανοιξιατικες αλεργιες φυσικη αντιμετωπιση | ομαλος λειχήνες | καταγμα αντιμετωπιση

Εστιακή ογκώδης υπερπλασία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι καλοήθης όγκος, χωρίς τάση για κακοήθη εξαλλαγή. Απαντάται σε διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες, παρά στους άνδρες, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 40 χρόνια. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να διεγείρει την εμφάνιση ή την αύξηση ενός τέτοιου όγκου.

Κλινική εικόνα

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και ο όγκος έχει διάμετρο 2-3 εκατοστά περίπου. Σε όγκους με μέση διάμετρο, 4-7 εκατοστά, εμφανίζονται συμπτώματα, όπως πόνος στο δεξιό άνω τεταρτημόριο ή ψηλαφητή μάζα ή και τα δύο. Σε αντίθεση με τα ηπατικά αδενώματα, ο όγκος αυτός σπάνια αιμορραγεί ή αυξάνεται σε μέγεθος. Σε ελάχιστους ασθενείς με διάχυτο όγκο μπορεί να αναπτυχθεί πυλαία υπέρταση.

Διάγνωση

Οι εξετάσεις αίματος, που αφορούν τη λειτουργία του ήπατος, είναι συνήθως φυσιολογικές. Η διάγνωση μπαίνει με την βοήθεια της αξονικής τομογραφίας και αγγειογραφίας.

Αντιμετώπιση

Η πλειονότητα, που είναι και ασυμπτωματική, δε χρειάζεται καμία αντιμετώπιση, πλην της διακοπής των αντισυλληπτικών φαρμάκων, εάν υπάρχει. Οι ασθενείς, που έχουν συμπτώματα, πρέπει να χειρουργούνται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.