Νίκησε το κάπνισμα με βελονισμό

Ο καπνιστής σε κάθε εισπνοή κατά τη διάρκεια του καπνίσματος προσλαμβάνει 20 ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου και 2000 χημικές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η νικοτίνη.

Η νικοτίνη είναι η ουσία που προκαλεί την εξάρτηση και τον ψυχαναγκασμό για συνεχή λήψη της και ενεργοποιεί την έκκριση άλλων ουσιών όπως η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη, η ακετυλοχολίνη, οι νευροδιαβιβαστές κ.α.

Οι ουσίες αυτές προκαλούν αίσθημα ευφορίας, ηρεμίας, μείωσης του stress, βελτίωση της διάθεσης και γενικότερη τόνωση του οργανισμού.

 Οι δράσεις αυτές στον οργανισμό διαρκούν 20 λεπτά. Στη συνέχεια, η ποσότητά της νικοτίνης στο αίμα ελαττώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πάλι η ανάγκη του ατόμου να καπνίσει.

Η έλλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό προκαλεί νευρικότητα, διαταραχές της όρεξης όπως βουλιμία, αϋπνία ή υπνηλία, αίσθημα κούρασης, αίσθημα θλίψης, αδυναμία συγκέντρωσης και μια γενικότερη κακή διάθεση του ατόμου.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία είναι :

– Αναπνευστικό σύστημα : σύνδρομο χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, καρκίνος του πνεύμονα κ.α.

– Καρδιαγγειακό σύστημα: παθήσεις στην καρδιά και στα αγγεία. Οι καπνιστές έχουν 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από τους μη καπνιστές για εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου.

– Γαστρεντερικό σύστημα : έλκος στομάχου κ.α.

– Το δέρμα αφυδατώνεται

– Τα δόντια εμφανίζουν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, το στόμα παρουσιάζει κακοσμία.

– Αλλοίωση της όσφρησης και της γεύσης.

Η διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος, η οποία έχει σαν συνέπεια ο οργανισμός να μη λαμβάνει νικοτίνη, ωθεί τον οργανισμό να παράγει ουσίες για να αντικαταστήσει τη δράση της (ενδορφίνη, ακετυλοχολίνη, ντοπαμίνη). Για να φτάσουν οι ουσίες αυτές στα επίπεδα που βρισκόντουσαν κατά τη λήψη νικοτίνης απαιτούνται 4-6 μήνες.

Στο διάστημα αυτό λόγω της εξάρτησης και του στερητικού συνδρόμου με όλα τα επακόλουθά συμπτώματά τους, ο καπνιστής το πιθανότερο είναι ότι θα ξανακαπνίσει.

Συνεδρία βελονισμού

Κατά τη συνεδρία βελονισμού, οι βελόνες μπαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και διεγείρουν τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες θα οδηγηθούν στις περιοχές του εγκεφάλου και θα μιμηθούν τη δράση της νικοτίνης.

Αυτό που παρατηρείται από την πρώτη κιόλας συνεδρία είναι ότι κατά το κάπνισμα το τσιγάρο έχει μια δυσάρεστη γεύση μετάλλου, η οποία είναι απωθητική και ταυτόχρονα μειώνεται η ένταση των συμπτωμάτων στέρησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η διαδικασία αποχής και διακοπής του καπνίσματος.

Είναι πολύ σημαντικό ο καπνιστής να είναι αποφασισμένος να κόψει το κάπνισμα πριν ξεκινήσει τις συνεδρίες βελονισμού. Η στάση του δε θα είναι παθητική αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια από αυτόν, ειδικά στις πρώτες συνεδρίες. Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί από τον καπνιστή, να μην καπνίσει καθόλου την ημέρα πριν την πρώτη συνεδρία βελονισμού .

Επίσης, θα πρέπει να απέχει από το τσιγάρο ένα 12ωρο μετά την πρώτη συνεδρία. Αν δεν τηρηθεί αυτή η αποχή μειώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ – ΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ ΙΑΤΡΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!