ψημενο ζαμπον εκτος ψυγειου | ανευρυσμα αορτης καρδιας | φυσιολογικη θερμοκρασια σωματος | κλοπή από εφηβο

Κάρδαμο


Το κάρδαμο (καρδάμωμο για τους Αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους) προέρχεται από ένα φυτό που αναπτύσσεται σε υγρές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και ήταν γνωστό από την Κεϋλάνη μέχρι και το Μεξικό. Στην αρχαία εποχή μάλιστα, ήταν το τρίτο κατά σειρά τιμής μπαχαρικό μετά τη ζαφορά και τη βανίλια.

Έχει θερμαντική δράση και ηρεμεί και τα τρία doshas. Σε μεγάλη ποσότητα και σε συχνή χρήση έχει την τάση να αυξάνει οριακά το Pitta στον οργανισμό, ειδικά εάν το χρησιμοποιούμε σε σκόνη και όχι ολόκληρους τους σπόρους του.

Στην καθημερινή χρήση μπορεί να δυναμώνει την πεπτική δύναμη του Agni, χωρίς όμως να την διαταράσσει. Βοηθάει την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων και μειώνει την παραγωγή βλέννας μετά από την κατανάλωσή τους (ειδικά μετά από βούτυρο, παγωτό, κλπ). Στην Ινδική κουζίνα μάλιστα, όλα τα γλυκά που περιέχουν βούτυρο και γάλα (και αυτό ισχύει σχεδόν για όλα τους τα γλυκίσματα...), θα έχουν στη συνταγή τους και λίγο κάρδαμο.

Επίσης μειώνει την απότομη επίδραση που έχει ο καφές στο νευρικό σύστημα και μειώνει την υπερένταση που δημιουργείται μετά από την κατανάλωση μερικών φλυτζανιών καφέ. Προστίθεται επίσης στο τσάι σε όλες τις χώρες της Αφρικής έτσι ώστε και εδώ να μειώσει τις "αέρινες" ποιότητες που έχει το τσάι το οποίο μπορεί να φέρει υπερένταση, αϋπνία, δυσκοιλιότητα, κλπ.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.