μορφες κιρρωσης του ηπατος | τρανσαμιναση | τεταρτο σταδιο υπνου | εκκολπωματίτιδα και ομοιοπαθιτικη

Λεμόνι (κίτρινο)


Η λεμονιά κατάγεται από την Κίνα, όπου εθεωρείτο ένα από τα ωραιότερα καλλωπιστικά δένδρα και υπήρχε σε όλους σχεδόν τους κήπους. Το λεμόνι σαν φρούτο έφθασε στην Ευρώπη μέσω των Αράβων, αλλά έγινε ευρέως γνωστό τον 18ο μόλις αιώνα από έναν ιατρό του βρετανικού πολεμικού ναυτικού (James Lindt), ο οποίος περιέγραψε τις θεραπευτικές του ιδιότητες για την ασθένεια του σκορβούτου (έλλειψη βιταμίνης C) που ταλαιπωρούσε τα πληρώματα των πλοίων της εποχής εκέινης.

Το κίτρινο λεμόνι είναι όξινο και θερμαντικό για τον οργανισμό και διεγείρει τη γαστρική "φωτιά", βοηθώντας στην πέψη των τροφών. Ηρεμεί το Vata και αποτοξινώνει τα πύρινα και υδάτινα άτομα. Ο χυμός του κίτρινου λεμονιού έχει υψηλή θεραπευτική αξία στον Ayurveda και τον συναντάμε πολύ συχνά σε συνταγές για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

Οπουδήποτε χρειάζεται να εξισορροπήσουμε και να ενισχύσουμε την πεπτική λειτουργία (δυσπεψία, βαριά φαγητά, πρωινή ναυτία σε εγκύους, ναυτία από ταξίδι στη θάλασσα, εμετοί, κλπ) ο χυμός του λεμονιού μαζί με λίγο νερό και ελάχιστη μαύρη ζάχαρη είναι πολύ αποτελεσματικός. Μπορούμε μάλιστα να προσθέτουμε και μία μικρή ποσότητα (μία "πρέζα") σκόνη από ginger, ή λίγο χυμό μαϊντανού.

Το λεμόνι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από πεπτικά έλκη και γενικά από δερματικά προβλήματα. Δεν πρέπει επίσης να καταναλώνεται μαζί με ντομάτα και μάνγκο, διότι η απότομη αύξηση του πύρινου στοιχείου θα δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα. Επίσης δεν πρέπει να συνδυάζεται με γαλακτοκομικά προϊόντα (ιδιαίτερα με γάλα και κρέμα γάλακτος) διότι θα τα αλλοιώσει.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.