ποτε χρειαζεται απονευρωση | εκτακτες συστολες | σκωληκοειδιτιδα | βηματοδοτης καρδιας | αιμαγγειωμα

Ναρκωτικά απεξάρτηση


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ηθελημένη προσπάθεια οριστικής διακοπής της λήψης μιας τοξικής ουσίας

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Οι πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με την ευνοϊκή δράση του Βελονισμού στη θεραπεία των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά ατόμων, πραγματοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1960 στο Χονγκ Κονγκ. Η ανακάλυψη στις αρχές του 1980, υψηλών επιπέδων ενδορφινών στον ορό των εξαρτημένων ατόμων που υποβάλλονταν σε θεραπεία με Βελονισμό, αποτέλεσε το έναυσμα για την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, σε οργανωμένα κέντρα απεξάρτησης του εξωτερικού. Τα πρωτόκολλα αυτά, που ελέγχονται από ειδική επιστημονική επιτροπή των Η.Π.Α (National Acupuncture Detoxification Association), χρηματοδοτούνται από κρατικούς φορείς. Φαίνεται ότι ο Βελονισμός, εκτός από την δράση του στην αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται από τις πρώτες ώρες μετά τη διακοπή της λήψης της τοξικής ουσίας, επιδρά ευνοϊκά στον διαταραγμένο ψυχισμό των ασθενών. Επιλέγονται για Βελονισμό σημεία του σώματος με ισχυρή αναλγητική, αγχολυτική και κατευναστική δράση, όπως ΚΑ20, ΠΕ4, Η3, Σ36, ΧΚ34, Κ7, Περ6 που συνδυάζονται με σημεία που εντοπίζονται στο πτερύγιο του αυτιού, όπως Σενμεν, Πνεύμονας, Καρδιά. Εξαιτίας της δύσκολης προσέγγισης αυτών των ασθενών και της πολυπλοκότητας της πάθησης, είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι). Έτσι, η εφαρμογή του Βελονισμού στους ασθενείς αυτούς, σε επίπεδο ιατρείου και όχι οργανωμένου θεραπευτικού κέντρου, θα πρέπει να αποφεύγεται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.