ανακοπη καρδιας καπνισμα | υποταση | optika pedia | χοληστερινη | χολερυθρινη χολολιθοι | ουρηθριτιδα

Η Βουλή συζητά για το AIDS και τα ναρκωτικάΠηγή: Φεβρωνία Πατριανάκου

Το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης της διακίνησης των φθηνών «συνθετικών» ναρκωτικών, που προωθούνται ακόμα και μέσω του διαδικτύου και αποτελούν χαρακτηριστικό των πολυδιάστατων συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ανέδειξε με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φεβρωνία Πατριανάκου.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά το πρόβλημα της εξάρτησης και γεννά ολοένα και πιο φθηνά ναρκωτικά.

Το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης της διακίνησης των φθηνών «συνθετικών» ναρκωτικών, που προωθούνται ακόμα και μέσω του διαδικτύου και αποτελούν χαρακτηριστικό των πολυδιάστατων συνεπειών της οικονομικής κρίσης, είχε αναδείξει με ερώτησή της στη Βουλή η Φεβρωνία Πατριανάκου.

Η Βουλευτής Λακωνίας είχε επίσης εστιάσει στα ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση των νέων κρουσμάτων AIDS στους χρήστες, αλλά και την διακίνηση κοκαΐνης μέσω των λιμανιών και της χώρας μας με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου είχε υπογραμμίσει την ανάγκη συντονισμού ενεργειών προκειμένου να αποτραπούν οι συνέπειες της χρήσης των ουσιών αυτών αλλά και να μειωθούν οι επιπτώσεις από την παράνομη διακίνησή τους, όπως η εγκληματικότητα, η βία και η διαφθορά. Στο πλαίσιο αυτό είχε ζητήσει, με σειρά αναλυτικών ερωτημάτων, από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς εμπεριστατωμένα στοιχεία για την εξάπλωση των φαινομένων αυτών στη χώρα μας, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης απειλής των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή απάντησε στη Βουλευτή ότι η περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνει την εμπειρία άλλων χωρών και τα συμπεράσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά το πρόβλημα της εξάρτησης οδηγώντας περισσότερους ανθρώπους στη χρήση ουσιών, ως μια μορφή αυτοθεραπείας απέναντι στο άγχος και την πίεση και επιδεινώνοντας την κατάσταση όσων βρίσκονται ήδη σε χρήση. Σε αυτό το πλαίσιο, η κρίση γεννά ολοένα και πιο φθηνά ναρκωτικά και ευνοεί την προώθηση νοθευμένων ουσιών με χαμηλό κόστος.

Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η επιδημική έξαρση του HIV-AIDS. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν 1.500% μεταξύ των χρηστών. Η εξάπλωση του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 αυξήθηκε ραγδαία από 0,8% σε 4,4%. Στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το 8,1%. Ραγδαία αύξηση σημειώνεται επίσης και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει σειρά δράσεων για την πρόληψη της χρήσης ουσιών, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της, καθώς και για την ενημέρωση κυρίως των νέων γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ ο ΟΚΑΝΑ παρακολουθεί τα επιδημιολογικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της Υφυπουργού σχετικά με τις δέσμες μέτρων που έχει υιοθετήσει η χώρα μας για την πρόληψη της διάδοσης αλλά και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων AIDS στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, 20-22 Μαρτίου 2013, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) διαπιστώνει την πρόοδο που συντελέστηκε στη χώρα αναφορικά με κάποιες από τις συστάσεις που συμπεριλαμβάνονταν στην Έκθεση εκτίμησης του κινδύνου του 2012 (συντονισμός δράσεων, διανομή συριγγών), κάνει ωστόσο λόγο για ανησυχητικά προσκόμματα που παρεμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών πρόληψης και ανάσχεσης της επιδημίας, κυρίως λόγω του περιορισμού των κονδυλίων που διατίθενται για αυτό το σκοπό ως συνέπεια της γενικότερης εθνικής οικονομικής κρίσης».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, απαντώντας σε ειδικότερο ερώτημα της Βουλευτού σχετικά με τον τρόπο που ελήφθησαν υπόψη τα φθηνά «συνθετικά» ναρκωτικά στο νέο Νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών, επεσήμανε ότι εφόσον διαπιστωθεί η παραγωγή οποιασδήποτε νέας ναρκωτικής ουσίας, προβλέπεται η δυνατότητα να προστεθεί η ουσία αυτή στην κατηγορία των ναρκωτικών, ώστε να εγκληματοποιείται και διώκεται η παραγωγή και διακίνησή της.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας και Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας απάντησε στη Βουλευτή ότι η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τα ναρκωτικά, ενώ παράλληλα διενεργούνται έλεγχοι σε χώρους που θεωρούνται ύποπτοι για τη διακίνησή τους, με βαρύτητα στους συνοριακούς ελέγχους.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτηςπαρείχε με την απάντησή του στη Βουλευτή αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις ναρκωτικές ουσίες που έχουν κατασχεθεί σε επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και σε κοινές επιχειρήσεις με άλλες ημεδαπές και αλλοδαπές Αρχές.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.