στηθαγχη τυπου prinzmetal | πονος στο στομάχι οταν ξαπλωνω ανασκελα | πνευμονια γατας | οισοφαγιτιδα

Αλκοολισμός


Άλλες ονομασίες

Alcohol, alcohol-related disorders, alcoholism

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για την εξάρτηση από το αλκοό, η οποία δηλώνεται από την ανοχή, δηλαδή την ανάγκη για σημαντικά αυξημένες ποσότητες αλκοόλ ώστε να φτάσει το άτομο στην επιθυμητή επίδραση και σημαντικά μειωμένη επίδραση με την συνεχή κατανάλωση της ίδιας ποσότητας αλκοόλ, και από τα συμπτώματα στέρησης για το αλκοόλ και την κατανάλωσή του για την ανακούφιση ή την αποφυγή των στερητικών συμπτωμάτων.

Ιστορικά στοιχεία

Το αλκοόλ χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς, ιατρικούς και τελετουργικούς σκοπούς εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Το αλκοόλ, που είναι συστατικό της μπύρας, του κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών, είναι η χημική σύνθεση που ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη. Παρά τις διαφορετικές μεθόδους παραγωγής των ποτών, η αιθυλική αλκοόλη είναι ο κοινός παρανομαστής. Η μόνη διαφορά έγκειται στο ποσοστό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Έτσι στην μπύρα και στο κρασί το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 3% έως 14%. Στα οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία είναι προϊόντα απόσταξης, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 40% (80°) έως 75% (150°).

Πότε κάποιος είναι αλκοολικός

Ο όρος αλκοολισμός χρησιμοποιείται συνήθως για ένα άτομο είτε όταν καταναλώνει καθημερινά μια μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, είτε όταν σταθερά καταναλώνει μια μεγάλη ποσότητα αλκοόλ κατά το Σαββατοκύριακο, ή όταν χρονικές περιόδους χωρίς κατανάλωση αλκοόλ διακόπτονται από περιόδους υπερβολικής χρήσης διάρκειας εβδομάδων ή μηνών.

Συνέπειες

Οι αρνητικές συνέπειες για το άτομο και την κοινωνία της υπερκατανάλωσης αλκοόλ είναι έκδηλες. Το αλκοόλ ευθύνεται για πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα λόγω της οδήγησης υπό την επήρειά του, όπως και για πολλά άλλα ατυχήματα, όπως οι πτώσεις και οι πυρκαγιές. Εξάλλου η κατάχρηση και η εξάρτηση από το αλκοόλ επιφέρουν όχι μόνο σωματικές αλλαγές αλλά και αλλαγές στην συμπεριφορά του ατόμου. Το αλκοόλ επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλο, στο στομάχι, στην καρδιά, στο ανοσοποιητικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Όσον αφορά τις αλλαγές στην συμπεριφορά του ατόμου μπορούμε να αναφέρουμε την μειωμένη απόδοση στην εργασία, τις φτωχές διαπροσωπικές σχέσεις και την επιθετική συμπεριφορά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.