καταγμα σκαφοειδους | ουρηθρίτιδα γονοκοκκική συμπτωματα | ασθμα | αποστημα στο στομα | αιτια αρρυθμιων

Απεξάρτηση


Άλλες ονομασίες

Treatment, αποτοξίνωση

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η διαδικασία απαλλαγής από κάποια συγκεκριμένη εξάρτηση, από εθισμό (κυρίως για ναρκωτικές ή διεγερτικές ουσίες) και περιλαμβάνει την αποτοξίνωση και την ψυχολογική απεξάρτηση.

Αποτοξίνωση

Το πρώτο βήμα στην θεραπεία της εξάρτησης είναι συνήθως η αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση συχνά πραγματοποιείται σε ένα προστατευμένο, εποπτευόμενο περιβάλλον, όπως τα νοσοκομεία και οι κοινότητες απεξάρτησης, και στοχεύει στην απομάκρυνση των επιδράσεων της τοξικής ουσίας, όπως το αλκοόλ και η ηρωίνη, από το σώμα. Τα σωματικά συμπτώματα στέρησης αρχίζουν 6 έως 24 ώρες μετά την τελευταία χρήση της ουσίας και περιλαμβάνουν τρέμουλο, παραλήρημα, εφίδρωση, αυξημένη πίεση και ευερεθιστικότητα. Πολλοί εξαρτημένοι αποτοξινώνονται μόνοι τους, στο σπίτι τους, είτε απομονωμένοι είτε με την συμπαράσταση κάποιου κοντινού τους ανθρώπου (φίλου, συντρόφου, ή συγγενή). Μετά την ολοκλήρωση της αποτοξίνωσης, η αϋπνία, η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη εβδομάδες ή μήνες

Ψυχολογική απεξάρτηση

Όμως η θεραπεία από την τοξικοεξάρτηση δεν τελειώνει με την αποτοξίνωση. Η απεξάρτηση απαιτεί και την ανακούφιση του ατόμου από την ψυχολογικό εθισμό από την ουσία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό. Η απουσία χρήσης για ένα χρονικό διάστημα δυο ή τριών ετών είναι μια καλή πρόβλεψη για την απεξάρτηση του ατόμου.

Δυνάμεις υποστήριξης

Η σταθερή εργασία και οι ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν δυνάμεις στήριξης στην απεξάρτηση, ενώ η ηλικία, το φύλο και η διάρκεια της κατάχρησης είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. Η συνειδητοποίηση από το άτομο της εξάρτησης είναι το σημείο από το οποίο αρχίζει και η θεραπεία του και η προσωπική του απόφαση να σταματήσει την κατάχρηση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας για απεξάρτηση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.