τρανσαμιναση | αισθημα δυσπνοιας στο στερνο | εξαρθρωση σπονδυλικης στηλης | πνευμονια | υπεραιμια | ιοντοφόρεση

Όνειρα


Άλλες ονομασίες

Dream

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι παραστάσεις που βλέπουμε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του ύπνου, λέγονται όνειρα.

Πότε βλέπουμε όνειρα

Η έρευνα του ύπνου έχει βασισθεί σημαντικά στην πολυπνογραφία, μία μέθοδο κατά την οποία καταγράφονται ορισμένες ηλεκτροφυσιολογικές παράμετροι κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Με την πολυπνογραφία έγινε κατανοητό ότι ο ύπνος διακρίνεται σε στάδια ανάλογα με το αν υπάρχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (γνωστές και ως Rapid Eye Movement ) ή όχι (NREM, δηλαδή Non REM).
Όταν το άτομο βρίσκεται στη φάση REM, τότε βλέπει όνειρα. Η φάση αυτή που ονομάζεται REM ύπνος χαρακτηρίζεται από πλήρη μυϊκή χαλάρωση.

Πολλά εξωτερικά ερεθίσματα (πηγή θερμότητας ή έντονου φωτισμού, ακόμα και ένα βαρύ φαγητό), προκαλούν όνειρα που έχουν σχέση με τα ερεθίσματα αυτά.

Γιατί ξεχνούμε τα όνειρα

Ολοι οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ή μεσημεριανού ύπνου, όμως δεν είναι εύκολο να θυμόμαστε όλα μας τα όνειρα. Το απότομο ξύπνημα, η ανεπαρκής ξεκούραση είναι δύο από τους παράγοντες που ευνοούν τη «λησμονιά» του ονείρου που είδαμε.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.