Σιαλαδενίτιδα Οξεία

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η οξεία σιαλαδενίτιδα είναι μία νόσος των μεγάλων σιαλογόνων αδένων(παρωτίδα-υπογνάθιος) του στόματος κατά την οποία πρήζονται και πονάνε ιδίως μετά το φαγητό.

Παθογένεια

Η οξεία σιαλαδενίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς -στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, πνευμονιόκοκκοι, κ.α.- που εγκαθίστανται στους σιελογόνους αδένες. Η εγκατάσταση αυτή ευνοείται σε περιπτώσεις μειωμένης έκκρισης του σάλιου, όπως παραδείγματος χάρη κατά τη λήψη διαφόρων φαρμάκων, αφυδάτωσης, υποσιτισμού, ή σε εμπύρετες χρόνιες καταστάσεις. Επίσης πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί στη ροή του σάλιου από εμπόδιο(σιαλόλιθος) μέσα στον αγωγό του αδένα (στον υπογνάθιο αδένα). Τέλος μπορεί να εμφανίζεται ως επιπλοκή κατά την ακτινοβόληση κακοήθων νεοπλασμάτων της τραχηλοπροσωπικής περιοχής.

Κλινική εικόνα

Ο ασθενής που πάσχει από οξεία σιαλαδενίτιδα πρήζεται συνήθως από την μια πλευρά μια και ο αντίστοιχος αδένας διογκώνεται, ιδίως μετά το φαγητό, πονάει, παρατηρείται μειωμένη έκκριση σάλιου, ενώ από τον εκφορητικό πόρο είναι δυνατό να βγαίνει πύο ιδίως μετά από πίεση. Μπορεί να παρατηρηθούν επίσης και γενικά συμπτώματα (πυρετός, κακουχία).

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση τα κλινικά συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Με έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία η φλεγμονή συνήθως υποχωρεί. Χορηγούνται αντιβιοτικά, πενικιλλίνη V ή αμπικιλλίνη. Ο γιατρός επίσης θα συστήσει καλή στοματική υγιεινή, κατανάλωση υγρών και αντιπυρετικά σε περίπτωση πυρετού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση