ουρικο οξυ | εκτακτες συστολες καρδιας | δερματικη σκληροδερμια | οργανα σωματος | καρκινος στο παγκρεας μορφές

Σιαλαδενίτιδα Οξεία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η οξεία σιαλαδενίτιδα είναι μία νόσος των μεγάλων σιαλογόνων αδένων(παρωτίδα-υπογνάθιος) του στόματος κατά την οποία πρήζονται και πονάνε ιδίως μετά το φαγητό.

Παθογένεια

Η οξεία σιαλαδενίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς -στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, πνευμονιόκοκκοι, κ.α.- που εγκαθίστανται στους σιελογόνους αδένες. Η εγκατάσταση αυτή ευνοείται σε περιπτώσεις μειωμένης έκκρισης του σάλιου, όπως παραδείγματος χάρη κατά τη λήψη διαφόρων φαρμάκων, αφυδάτωσης, υποσιτισμού, ή σε εμπύρετες χρόνιες καταστάσεις. Επίσης πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί στη ροή του σάλιου από εμπόδιο(σιαλόλιθος) μέσα στον αγωγό του αδένα (στον υπογνάθιο αδένα). Τέλος μπορεί να εμφανίζεται ως επιπλοκή κατά την ακτινοβόληση κακοήθων νεοπλασμάτων της τραχηλοπροσωπικής περιοχής.

Κλινική εικόνα

Ο ασθενής που πάσχει από οξεία σιαλαδενίτιδα πρήζεται συνήθως από την μια πλευρά μια και ο αντίστοιχος αδένας διογκώνεται, ιδίως μετά το φαγητό, πονάει, παρατηρείται μειωμένη έκκριση σάλιου, ενώ από τον εκφορητικό πόρο είναι δυνατό να βγαίνει πύο ιδίως μετά από πίεση. Μπορεί να παρατηρηθούν επίσης και γενικά συμπτώματα (πυρετός, κακουχία).

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση τα κλινικά συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Με έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία η φλεγμονή συνήθως υποχωρεί. Χορηγούνται αντιβιοτικά, πενικιλλίνη V ή αμπικιλλίνη. Ο γιατρός επίσης θα συστήσει καλή στοματική υγιεινή, κατανάλωση υγρών και αντιπυρετικά σε περίπτωση πυρετού.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.