Περιοδοντίτιδα εφηβική

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η εφηβική περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια (ούλα, κόκαλο) και προσβάλλει παιδιά και εφήβους (11-16 ετών). Χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορη καταστροφή του κόκαλου (φατνιακό οστό) που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια.

Παθογένεια

Μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια το ακριβές αίτιο της νόσου. Υπάρχει η γενετική θεωρία που υποστηρίζει ότι κάποια κληρονομική δυσλειτουργία των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού μειώνει σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού στην περιοχή των ούλων. Ετσι εξηγείται και η μη ανταπόκριση της νόσου στην κλασσική θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Η μικροβιολογική θεωρεία απ’ την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι ένα συγκεκριμένο μικρόβιο ο Actinobacillus actinomycetemcomitans (A.a.), είναι το κύριο αίτιο της νόσου.

Κλινική εικόνα

Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου. Η εντοπισμένη μορφή που προσβάλλει μόνο τους πρώτους γομφίους και τους τομείς κατά την οποία χαρακτηριστική είναι η απουσία μεγάλων ποσοτήτων πέτρας -κύριο χαρακτηριστικό της περιοδοντίτιδας- και η γενικευμένη μορφή που προσβάλλει όλα τα δόντια. Η νόσος στα αρχικά στάδια περνάει απαρατήρητη και μόνο η σταθερή αιμορραγία των ούλων μπορεί να κάνει φανερή την ύπαρξη του προβλήματος. Τα ούλα δεν εμφανίζονται πρησμένα ή κόκκινα. Το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η πολύ γρήγορη καταστροφή του κόκαλου (φατνιακό οστό) που περιβάλλει τα δόντια.

Διάγνωση

Η διάγνωση της εφηβικής περιοδοντίτιδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα κλινικά συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή. Οι ακτινογραφίες των προσβεβλημένων δοντιών έρχονται να επιβεβαιώσουν την αρχική διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Για την θεραπεία της νόσου είναι απαραίτητος ο συνδυασμός πολύ καλού καθαρισμού των επιφανειών των δοντιών πάνω και κάτω από τα ούλα (υποουλική απόξεση) και η χρήση αντιβιοτικών κυρίως υδροχλωρικής τετρακυκλίνης. Επειδή η υποτροπή είναι αρκετά συχνή (25%) συνιστάται η στενή παρακολούθηση των ασθενών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση