τερηδονα και αρθρίτιδα | τσιμπημα απο τσιμπουρι ομοιοπαθητικο φαρμακο | λευκοπλακια

Περιοδοντίτιδα εφηβική


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η εφηβική περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια (ούλα, κόκαλο) και προσβάλλει παιδιά και εφήβους (11-16 ετών). Χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορη καταστροφή του κόκαλου (φατνιακό οστό) που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια.

Παθογένεια

Μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια το ακριβές αίτιο της νόσου. Υπάρχει η γενετική θεωρία που υποστηρίζει ότι κάποια κληρονομική δυσλειτουργία των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού μειώνει σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού στην περιοχή των ούλων. Ετσι εξηγείται και η μη ανταπόκριση της νόσου στην κλασσική θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Η μικροβιολογική θεωρεία απ’ την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι ένα συγκεκριμένο μικρόβιο ο Actinobacillus actinomycetemcomitans (A.a.), είναι το κύριο αίτιο της νόσου.

Κλινική εικόνα

Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου. Η εντοπισμένη μορφή που προσβάλλει μόνο τους πρώτους γομφίους και τους τομείς κατά την οποία χαρακτηριστική είναι η απουσία μεγάλων ποσοτήτων πέτρας –κύριο χαρακτηριστικό της περιοδοντίτιδας- και η γενικευμένη μορφή που προσβάλλει όλα τα δόντια. Η νόσος στα αρχικά στάδια περνάει απαρατήρητη και μόνο η σταθερή αιμορραγία των ούλων μπορεί να κάνει φανερή την ύπαρξη του προβλήματος. Τα ούλα δεν εμφανίζονται πρησμένα ή κόκκινα. Το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η πολύ γρήγορη καταστροφή του κόκαλου (φατνιακό οστό) που περιβάλλει τα δόντια.

Διάγνωση

Η διάγνωση της εφηβικής περιοδοντίτιδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα κλινικά συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή. Οι ακτινογραφίες των προσβεβλημένων δοντιών έρχονται να επιβεβαιώσουν την αρχική διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Για την θεραπεία της νόσου είναι απαραίτητος ο συνδυασμός πολύ καλού καθαρισμού των επιφανειών των δοντιών πάνω και κάτω από τα ούλα (υποουλική απόξεση) και η χρήση αντιβιοτικών κυρίως υδροχλωρικής τετρακυκλίνης. Επειδή η υποτροπή είναι αρκετά συχνή (25%) συνιστάται η στενή παρακολούθηση των ασθενών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.