Χασμοδοντία

Άλλες ονομασίες

Ανεωγμένη δήξη.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Χασμοδοντία ονομάζεται η ανωμαλία κατά την οποία τα δόντια της πάνω και της κάτω γνάθου δεν έρχονται σε επαφή όταν το στόμα είναι κλειστό, αλλά μεταξύ τους μένει ένα κενό, ένα χάσμα.

Παθογένεια

Το κυριότερα αίτια εμφάνισης της χασμοδοντίας είναι κληρονομικά, παθολογικά (ενδοκρινικές διαταραχές) ή κάποιες συνήθειες (πιπίλισμα δακτύλου) που η δράση τους διαρκεί για καιρό κατά την ανάπτυξη. Αποτέλεσμα αυτών είναι ή τα δόντια να υπολείπονται από την κανονική τους έκφυση ή τα οστά να υπολείπονται σε ανάπτυξη ή αν συμβαίνουν και τα δύο.

Πρόληψη

Η διακοπή των βλαπτικών συνηθειών προλαμβάνει την εμφάνιση τέτοιου είδους ανωμαλιών.

Κλινική εικόνα

Το πρόβλημα της χασμοδοντίας μπορεί να αφορά μόνο τα πρόσθια δόντια (πρόσθια χασμοδοντία) ή μόνο τα οπίσθια της μίας ή και των δύο πλευρών. Το χάσμα μεταξύ των δοντιών μπορεί να έχει ποικίλες διαβαθμίσεις και μπορεί να φτάνει μέχρι την ολική χασμοδοντία όλων των δοντιών (εμπρός και πίσω) που ονομάζεται και ανεωγμένη δήξη, οπότε με το στόμα κλειστό τα δόντια της άνω γνάθου δεν έρχονται σε επαφή με αυτά της κάτω γνάθου.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και τις ακτινογραφίες της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί την χασμοδοντία, καθορίζεται δε και εφαρμόζεται από έναν ειδικά εξειδικευμένο οδοντίατρο, τον ορθοδοντικό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση