Παθήσεις του έξω ακουστικού πόρου

Ξένα σώματα

Eίναι δυνατόν να εισέλθουν στον έξω ακουστικό πόρο κυρίως σε παιδιά και να προκαλέσουν προβλήματα ειδικά αν γίνει αδέξια εξαγωγή τους. Ιδιαίτερα ενοχλητική είναι η δίοδος εντόμων τα οποία πρέπει να αφαιρούνται αφού σκοτωθούν με νερό λάδι ή οινόπνευμα.

Βύσμα κυψέλης

H κυψέλη είναι φυσιολογικό έκκριμα των αδένων του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Όταν μαζέυεται αποφράσσει τον πόρο και προκαλεί βαρηκοΐα. Η αφαίρεση του πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις επικίνδυνες π.χ χρόνια ωτίτιδα. Επειδή συχνά είναι σκληρό συνιστάται να προηγείται η ενστάλαξη σταγόνων οξυζενέ ή ελαιόλαδου για να μαλακώσει. Καλό είναι να αποφεύγονται οι μπατονέτες ειδικά στα παιδιά μια και συχνά διευκολύνουν την απόφραξη. Για τον καθαρισμό των αυτιών αρκεί το σκούπισμα της εισόδου του πόρου με μία πετσέτα.

Όγκοι

Είναι σπάνιοι και μπορεί να είναι καλοήθεις π.χ οστεώματα που συχνά παρατηρούνται σε δύτες και κολυμβητές, και κακοήθεις π.χ επιθηλιώματα, προκαλούν βαρηκοΐα αγωγής και η θεραπεία είναι χειρουργική με ή χωρίς ακτινοβολία ανάλογα το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης του όγκου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση