Ενδοσκοπική μυοτομή για την αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου

Με απόλυτη επιτυχία εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας η ενδοσκοπική μυοτομή (Peroral Endoscopic Myotomy – POEM) για την αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου.

Τα επιτυχή αποτελέσματα των πρώτων POEM επεμβάσεων από το στόμα, στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν από τον γαστρεντερολόγο ηπατολόγο κ. Νικόλαο Ελευθεριάδη, πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο για την Πρόληψη του Γαστρεντερικού Καρκίνου. Μάλιστα, πρόσφατα, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την πρώτη επέμβαση.

«Όλοι οι ασθενείς είναι σε άριστη κλινική κατάσταση, με σημαντική μέχρι πλήρη εξαφάνιση της δυσφαγίας τους και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής» τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Έλληνες ασθενείς, που υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική μυοτομή (POEM) είναι ηλικίας από 32 μέχρι 79 χρονων, δύο δε απ’ αυτούς (75 και 79 χρονων) αντιμετώπιζαν προχωρημένου, σιγμοειδικού τύπου αχαλασία οισοφάγου από 40ετίας και μέγα οισοφάγο.

Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί στις κλασσικές θεραπείες της αχαλασίας οισοφάγου (επαναλαμβανόμενες διαστολές με μπαλόνι, χειρουργική μυοτομή) χωρίς αποτέλεσμα, με σοβαρά εμμένοντα συμπτώματα, όπως βαριά δυσφαγία, οπισθοστερνικός πόνος, αναγωγές άπεπτων τροφών και σοβαρή απώλεια βάρους.

«Χάρη στην πρωτοποριακή θεραπεία POEM οι ασθενείς με αχαλασία οισοφάγου και οι οικογένειές τους έχουν λύσει όχι μόνο το πρόβλημα της σίτισής τους που ήταν πραγματικός καθημερινός εφιάλτης, για δεκαετίες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά απολαμβάνουν ικανοποιητική ποιότητα ζωής και το φαγητό, όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι» πρόσθεσε ο κ. Ελευθεριάδης.

Όλες οι επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς επιπλοκές, ενώ όλοι οι ασθενείς άρχισαν σταδιακά υδαρή σίτιση από το στόμα την επομένη της επέμβασης και εξήλθαν σε άριστη γενική κατάσταση μετά από τετραήμερη νοσηλεία.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ένα χρόνο μετά την ενδοσκοπική μυοτομή POEM, όλοι οι ασθενείς είναι σε άριστη κλινική κατάσταση, με σημαντική μέχρι πλήρη εξαφάνιση της δυσφαγίας τους και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

ΑΧΑΛΑΣΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

H αχαλασία οισοφάγου είναι η πιο συχνή καλοήθης, πρωτοπαθής κινητική διαταραχή του οισοφάγου. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η προοδευτικά επιδεινούμενη δυσφαγία στο πέρασμα των χρόνων, με αναγωγή άπεπτων τροφών λόγω στάσης στον διατεταμένο οισοφάγο, οπισθοστερνικό καύσο και απώλεια βάρους, σε προχωρημένα στάδια.

Η ενσφήνωση μεγάλης ποσότητας τροφών στον οισοφάγο και η πνευμονία από εισρόφηση μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές ιδίως στους ηλικιωμένους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος καρκινωματώδους εξαλλαγής. Ο μέγα-οισοφάγος μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική απόφραξη της τραχείας και να απαιτηθεί διασωλήνωση του ασθενούς.

Μέχρι πρόσφατα η αχαλασία οισοφάγου αντιμετωπιζόταν με την εφαρμογή των κλασσικών μεθόδων θεραπείας. Σε πολύ αρχικά στάδια η θεραπεία περιελάμβανε φαρμακευτική αγωγή, ενδοσκοπική διαστολή με μπαλόνι και η έγχυση αλλαντικής τοξίνης (Βotox) στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν μέτριο και προσωρινό με ανάγκη πολλαπλών επαναλήψεων. Σε προχωρημένα στάδια εφαρμοζόταν η χειρουργική μυοτομή κατά Heller, δυστυχώς όμως με αρκετά ποσοστά αποτυχίας.

Η εξέλιξη της επιστήμης τα τελευταία χρόνια και η πρόοδος στις ενδοσκοπικές θεραπείες με την εφαρμογή της απαραίτητης και κατάλληλης τεχνολογίας, επέτρεψε την εφαρμογή της ενδοσκοπικής από του στόματος μυοτομής POEM, χωρίς χειρουργείο.

«Η πρωτοποριακή ενδοσκοπική μυοτομή αποτελεί πλέον την πιο σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, για τη λυσιτελή θεραπεία, όλων των τύπων της αχαλασίας οισοφάγου και των συνδυασμών της»συμπλήρωσε ο κ. Ελευθεριάδης.

Η μέθοδος POEM μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς με αχαλασία οισοφάγου, άσχετα με προηγούμενες θεραπείες, ακόμη και σε αποτυχία προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης.

«Επιπλέον η ενδοσκοπική μυοτομή από το στόμα, μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και επιτυχία και σε ηλικιωμένους ή επιβαρυμένους ασθενείς που έχουν αντένδειξη για ανοιχτό χειρουργείο, λόγω συμπαρομαρτούντων νοσημάτων» κατέληξε ο κ. Ελευθεριάδης.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση δεν έχουν τομή και την επομένη της επέμβασης αρχίζουν υδαρή σίτιση, ενώ εξέρχονται από το νοσοκομείο κατά μέσο όρο σε τέσσερεις ημέρες.

Η αχαλασία οισοφάγου, αν και σπάνια, μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία από τα παιδιά μέχρι και τους υπερήλικες, εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, ενώ συνοδεύεται από σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους.

Η πρόγνωση της αχαλασίας οισοφάγου είναι καλή, ιδίως όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση στα αρχικά στάδια και άμεση θεραπεία με την πρωτοποριακή ενδοσκοπική μυοτομή POEM που πρέπει να εφαρμόζεται νωρίς στη πορεία της νόσου, οπότε έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση