προκαρδιο αλγος αντιμετωπιση | πυρετος και νεογεννητο | τι ειναι η ταχυτητα στην ιατρικη

ΟΙΣΟΦΑΓΙΤΙΔΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ονομάζεται έτσι κάθε φλεγμονή του οισοφάγου.

Παθογένεια

Η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι το πιο συχνό αίτιο: το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο και προκαλεί φλεγμονή ή ακόμα και διάβρωσή του.

Αλλα αίτια:
- Χημικές ουσίες που καταπίνονται (χλωρίνη, διαλύματα καθαρισμού, οξέα, αλκάλεα) και οι οποίες προκαλούν διαβρωτική οισοφαγίτιδα και σοβαρές στενώσεις του οισοφάγου
- Χάπια διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών (διφωσφονικά, χλωριούχο κάλιο, τετρακυκλίνες) που λόγω της κατασκευής τους παραμένουν στον οισοφάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα)
- Λοιμώδεις παράγοντες όπως: μύκητες (Candida), ιοί (απλός έρπης, κυτταρομεγαλοϊός), ιδιαίτερα σε ασθενείς με εξασθενημένη άμυνα λόγω ανοσοανεπάρκειας (π.χ AIDS).

Πρόληψη

Εγκαιρη διάγνωση και αντιμεώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Λήψη των υπαίτιων φαρμάκων με πολύ νερό και σε καθιστή θέση.

Κλινική εικόνα

Αίσθημα καύσου ('καψίματος'), με ή χωρίς πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα αν το αίτιο είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η χρόνια οισοφαγίτιδα, ιδίως όταν είναι διαβρωτική, προκαλεί στενώσεις του οισοφάγου με αποτέλεσμα: δυσφαγία, οδυνοφαγία (επώδυνη κατάποση) ή ακόμη και μικροαιμορραγίες.

Διάγνωση

Γίνεται με ενδοσκόπηση του οισοφάγου. Ο ακτινολογικός έλεγχος (βαριούχο γεύμα) βοηθά στη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Αντιμετώπιση

1. Θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
2. Φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου
3. Αντιμικροβιακά φάρμακα, σε λοιμώδεις οισοφαγίτιδες
4. Διαστολές (διάνοιξη) των στενώσεων

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.