ΟΙΣΟΦΑΓΙΤΙΔΑ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ονομάζεται έτσι κάθε φλεγμονή του οισοφάγου.

Παθογένεια

Η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι το πιο συχνό αίτιο: το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο και προκαλεί φλεγμονή ή ακόμα και διάβρωσή του.

Αλλα αίτια:
– Χημικές ουσίες που καταπίνονται (χλωρίνη, διαλύματα καθαρισμού, οξέα, αλκάλεα) και οι οποίες προκαλούν διαβρωτική οισοφαγίτιδα και σοβαρές στενώσεις του οισοφάγου
– Χάπια διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών (διφωσφονικά, χλωριούχο κάλιο, τετρακυκλίνες) που λόγω της κατασκευής τους παραμένουν στον οισοφάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα)
– Λοιμώδεις παράγοντες όπως: μύκητες (Candida), ιοί (απλός έρπης, κυτταρομεγαλοϊός), ιδιαίτερα σε ασθενείς με εξασθενημένη άμυνα λόγω ανοσοανεπάρκειας (π.χ AIDS).

Πρόληψη

Εγκαιρη διάγνωση και αντιμεώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Λήψη των υπαίτιων φαρμάκων με πολύ νερό και σε καθιστή θέση.

Κλινική εικόνα

Αίσθημα καύσου (‘καψίματος’), με ή χωρίς πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα αν το αίτιο είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η χρόνια οισοφαγίτιδα, ιδίως όταν είναι διαβρωτική, προκαλεί στενώσεις του οισοφάγου με αποτέλεσμα: δυσφαγία, οδυνοφαγία (επώδυνη κατάποση) ή ακόμη και μικροαιμορραγίες.

Διάγνωση

Γίνεται με ενδοσκόπηση του οισοφάγου. Ο ακτινολογικός έλεγχος (βαριούχο γεύμα) βοηθά στη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Αντιμετώπιση

1. Θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
2. Φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου
3. Αντιμικροβιακά φάρμακα, σε λοιμώδεις οισοφαγίτιδες
4. Διαστολές (διάνοιξη) των στενώσεων

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση