σκαφοειδες μετα τον γυψο | ανευρυσμα στην καρδια | δύσπνοια στον ύπνο | ευερεθιστο εντερο διατροφη

Από το αλάτι στο Ε 300


Η συντήρηση των τροφών αποτελεί μία πολύ παλιά ανάγκη του ανθρώπινου πολιτισμού, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν πρόσθετα τροφίμων - συντηρητικά, όπως το αλάτι για τα παστά και το ξύδι για τα λαχανικά (τουρσί). Με το πέρασμα των αιώνων τα πρόσθετα τροφίμων ακολούθησαν την πορεία εξέλιξης της διατροφής, φθάνοντας στη σύγχρονη εποχή να αποτελούνται τόσο από φυσικά συστατικά, όσο και από ουσίες που παρασκευάζονται στο εργαστήριο. Απόκτησαν κωδικά ονόματα που ξεκινούν με ένα μυστήριο Ε και έναν ακόμη πιο μυστήριο τριψήφιο αριθμό και με την αλλαγή της νομοθεσίας κατά τη δεκαετία του '80, σύμφωνα με την οποία έγινε υποχρεωτική η αναγραφή όλων των συστατικών στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβάνοντας και τα πρόσθετα τροφίμων, δημιουργήθηκε μια αρνητική εικόνα η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα.

Μέχρι τη δεκαετία του 80, τα πρόσθετα τροφίμων αναγράφονταν με το όνομα της ομάδας στην οποία ανήκαν, όπως για παράδειγμα συντηρητικά, βελτιωτικά, αντιοξειδωτικά, χρωστικά.

Με τους νέους λοιπόν κανονισμούς για την αναγραφή όλων των συστατικών, προέκυψαν μεγάλες λίστες από ονόματα χημικών ουσιών, αλλά και οι λίστες με τους Ε αριθμούς, οι οποίοι μάλιστα σχεδιάστηκαν προκειμένου να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση των ουσιών αυτών.

Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς, αποφεύγουμε πολλά τρόφιμα, τα οποία αναγράφουν πολλά Ε, στη λίστα των συστατικών τους, οι κωδικοί αυτοί με το Ε μπροστά, απλά σημαίνουν ότι το συγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων έχει πάρει έγκριση, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι είναι ασφαλές στη χρήση.

Μάλιστα η ανησυχία του κόσμου εντάθηκε ακόμα περισσότερο όταν, άρχισαν να δημοσιεύονται άρθρα, από μη ειδικούς, για τις βλαβερές ιδιότητες των πρόσθετων τροφίμων.

Από την άλλη μεριά βέβαια, η φημολογία αυτή είχε σα θετικό αποτέλεσμα τη στροφή της βιομηχανίας τροφίμων και προς άλλες παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης όπως η ψύξη και η κατάψυξη.

Σήμερα η χρήση των πρόσθετων τροφίμων ελέγχεται με αυστηρούς κανονισμούς και με συνεχείς ελέγχους. Οσα έχουν πάρει έγκριση, έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τη λειτουργία τους. Το κάθε ένα έχει συγκεκριμένο όνομα και κωδικό αριθμό (ένα Ε κεφαλαίο προηγείται του κωδικού αριθμού για την Ευρώπη)

Για παράδειγμα η σειρά Ε100 αφορά τα χρώματα, η σειρά Ε200 αφορά τα συντηρητικά, η σειρά Ε300 αφορά τα αντιοξειδωτικά και η σειρά Ε400 τα βελτιωτικά.

Τα πρόσθετα στη βιομηχανία τροφίμων είναι απαραίτητα για

-την εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων

-τη διατήρηση της καλής ποιότητας

-εξασφάλιση της διαθεσιμότητας σε όλες τις εποχές του χρόνου

-βελτίωση και διατήρηση της διατροφικής αξίας

-βελτίωση της εμφάνισης (χρώμα, υφή, σύσταση)

Στην Ε.Ε όλα τα πρόσθετα τροφίμων αξιολογούνται από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων [EU Scientific Committee on Food (SCF)] προτού χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων.

Χάρη στους αυστηρούς κανονισμούς και τις επαρκείς δοκιμές, τα πρόσθετα τροφίμων είναι ασφαλή συστατικά τα οποία συμβάλλουν στη γρήγορη παροχή τροφίμων στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Εγγραφή!
Για να λαμβάνετε κάθε μέρα όλα τα άρθρα του Care στο email σας, γραφτείτε στο NewsLetter του Care. Διαγραφή ανά πάσα στιγμή με ένα click.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2016 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.