περιοδοντίτιδα | ερπιτικη ουλοστοματιτιδα | τι δειχνει η εξεταση τκε | ραχιαιοι μυς | πυλωρος | χαμηλο ινωδογονο

Αλάτι: Το ξεχασμένο στοιχείοΗ χαμηλή πρόσληψη αλατιού αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό της υγιεινής διατροφής και συχνά παραβλέπεται από πολλούς, ενώ η μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού ξεπερνά κατά πολύ την προτεινόμενη πρόσληψη που είναι τα 6 γραμμάρια. Τα μηνύματα αυτά προκύπτουν από τη φετινή εθνική ημέρα ενημέρωσης για το αλάτι, η οποία γιορτάζεται στη Μ. Βρετανία για τρίτη συνεχή χρονιά στo τέλος Ιανουαρίου. Η ομάδα δράσης για τον περιορισμό του αλατιού (Consensus Action on Salt and Health ή CASH), γιορτάζει και φέτος, την ημέρα αυτή με κεντρικό μήνυμα "Αλάτι: το ξεχασμένο στοιχείο". Οι επιστήμονες υγείας θα προσπαθήσουν να περάσουν το μήνυμα, για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού στο ευρύ κοινό, καθώς η αυξημένη πρόσληψη σχετίζεται με πολλές ασθένειες της εποχής μας, όπως η υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιοπάθειες αλλά και ο καρκίνος του πεπτικού συστήματος και η οστεοπόρωση.

Η ομάδα CASH, υπολόγισε την πρόσληψη αλατιού σε μία αποκαλούμενη ημέρα υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει δημητριακά πρωινού, σούπα, ψωμί ολικής άλεσης, λαζάνια με λαχανικά και σαλάτα.

Ενώ λοιπόν ένα τέτοιο ημερήσιο διαιτολόγιο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, η κατανάλωση αλατιού είναι υπερδιπλάσια από την προτεινόμενη ξεπερνώντας τα 13 γραμμάρια.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ό,τι τα περισσότερα τρόφιμα στην ημέρα αυτή είναι είτε επεξεργασμένα, είτε έτοιμα (πχ τα λαζάνια). Ομως μία τέτοια ημέρα μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική για τη διατροφή μίας βρετανικής οικογένειας.

Ενας Βρετανός καταναλώνει καθημερινά 9-12 γραμμάρια αλατιού, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις της κατάχρησης αλατιού στην υγεία.

Μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά το ένα τρίτο θα μπορούσε να μειώσει τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 22% και τα εμφράγματα κατά 16%, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Σχεδόν το 80% του αλατιού βρίσκεται κρυμμένο σε επεξεργασμένα τρόφιμα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πολλά τρόφιμα που συγκαταλέγονται στα υγιεινά όπως για παράδειγμα το ψωμί ή τα δημητριακά πρωινού.

Εχουν ήδη γίνει κινήσεις από πολλά σουπερμάρκετ της Βρετανίας, τα οποία έχουν μειώσει την προσθήκη αλατιού στα προϊόντα τους και έχουν εισάγει στα συσκευασμένα προϊόντα διατροφικές πληροφορίες, ιδιαίτερα χρήσιμες για τον καταναλωτή που θέλει να προσέχει το πόσο αλάτι προσλαμβάνει.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι η μείωση του αλατιού είναι εφικτή και μπορεί να γίνει σταδιακή μείωση της χρήσης του από τη βιομηχανία τροφίμων, την οποία θα αποδεχθεί και ο καταναλωτής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.