Αθώα τα κινητά στην Αμερική

Αθώα τα κινητά στην ΑμερικήΤον τελευταίο καιρό η συζήτηση που αφορά στην ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων έχει φουντώσει. Τα μικροκύματα που εκπέμπει για τη μετάδοση του σήματος, είναι τελικά εχθροί της υγείας μας; Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας αποφάσισε να αναγράφεται στις συσκευασίες των κινητών προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση τους. Δυό νέες έρευνες όμως, που έγιναν στις ΗΠΑ έρχονται να απαλλάξουν τα κινητά τηλέφωνα, από μια τουλάχιστον από τις κατηγορίες που τα βαραίνουν και που συσχετίζει τη χρήση τους με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου. Η πρώτη έγινε από το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, υπό τους δρ. Πίτερ Ίνσκιπ και τη δρ. Μάρθα Σ. Λίνετ και δημοσιεύθηκε από την «Ιατρική επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» και η δεύτερη, υπό τον δρ. Τζόσουα Ε. Μάσκατ, χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική βιομηχανία κινητών τηλεφώνων και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου».

Στις ΗΠΑ 90.000.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν κινητά, ενώ οι εγκεφαλικοί όγκοι φθάνουν τους 16.500 ετησίως.Το ερώτημα για τον καρκίνο του εγκεφάλου πήρε διαστάσεις το 1993, όταν στο σώου του Larry King εμφανίστηκε κάποιος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του εμφάνισε καρκίνο στον εγκέφαλο εξαιτίας του κινητού που της αγόρασε. Από τότε, τα κινητά κατηγορήθηκαν ότι προκαλούν μια σειρά από διαταραχές μεταξύ των οποίων, πονοκέφαλοι, μεταβολές στην αισθητικότητα του δέρματος της κεφαλής, στην ορμονική έκκριση και στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα ακουστικά ερεθίσματα.

Σήμερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα και των δυο ερευνών, δεν βρέθηκε κανενός είδους συσχέτιση ανάμεσα στην χρήση των κινητών τηλεφώνων και στην ανάπτυξη εγκεφαλικών όγκων. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο και δεν προέκυψε ότι χρησιμοποιούσαν περισσότερο τα κινητά τους τηλέφωνα. Επίσης, τα άτομα που έκαναν εκτεταμένη χρήση κινητών, δεν βρέθηκε να παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση εγκεφαλικών όγκων, ούτε οι όγκοι είχαν την τάση να εμφανίζονται πιο συχνά από την πλευρά χρησιμοποίησης του κινητού. Αυτά τα αποτελέσματα δεν εξέπληξαν αρκετούς επιστήμονες που ασχολούνται χρόνια με το θέμα: Η δρ. Ελεανόρ Ανταίρ, η οποία εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στη βάση της αμερικάνικης αεροπορίας στο Σαν Αντόνιο, δήλωσε ότι μακροχρόνια πειράματα έδειξαν ότι τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται στη μετάδοση σημάτων από τα κινητά δεν προκαλούν κυτταρική καταστροφή. Χαρακτηριστικά, ο δρ. Robert Park, του πανεπιστημίου του Μέριλαντ τόνισε, ότι η ακτινοβολία που λαμβάνει κάποιος ο οποίος ασκείται χωρίς καπέλο μια ζεστή, ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα, είναι πάρα πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτήν που λαμβάνει με το κινητό τηλέφωνο.

Τα παραπάνω αποτελέσματα θεωρούνται καθησυχαστικά, αν και σύμφωνα με τους επιστήμονες το χρονικό διάστημα χρησιμοποίησης των κινητών τηλεφώνων είναι πολύ μικρό και χρειάζεται πιο μακροχρόνια παρακολούθηση, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση