Κάβουρες δοκιμαστές φαρμάκων!

Κάβουρες δοκιμαστές φαρμάκων!Το μοναδικό γαλάζιο αίμα του βασιλικού κάβουρα (horseshoe crab ή Limulus polyphemus), χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές, ως ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμαστεί η καθαρότητα των φαρμάκων που χορηγούνται ενδοφλέβια, αφού είναι ο μοναδικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει ελάχιστες ποσότητες βακτηρίων που έχουν μολύνει παραπάνω φάρμακα. Σε αντίθεση με το κόκκινο αίμα των άλλων ζώων, που περιέχει σίδηρο, το αίμα του βασιλικού κάβουρα περιέχει χαλκό, ο οποίος το χρωματίζει λαμπερό μπλε.

Το 1964, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι το αίμα του βασιλικού κάβουρα, θρομβώνεται όταν ερθει σε επαφή με παθογόνα βακτήρια. Στη συνέχεια, από τη δεκαετία του 70, αναπτύχθηκε μια δοκιμασία, η οποία πλέον αποτελεί την συνήθη εξέταση για το διαχωρισμό ενέσιμων φαρμάκων που έχουν μολυνθεί από παθογόνα βακτήρια. Οι βασιλικοί κάβουρες, δεν θανατώνονται όταν γίνεται η αιμοληψία, αλλά επιστρέφουν ζωντανοί στους ωκεανούς.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες προκαλούν τη μείωση του πληθυσμού, αυτού του ζωτικής σημασίας, αρθρόποδου, κάτι που ανάγκασε την Αμερικανική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του. Αφού χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως λίπασμα, αποτελεί πλέον, το αγαπημένο δόλωμα των ψαράδων. Ο κύκλος της ζωής του βασιλικού κάβουρα, είναι ελάχιστα κατανοητός, αλλά παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια. Η πανάρχαια βιολογία του, ωστόσο, δεν είναι πάντοτε ιδανική για την υπεράσπισή του από ζώα και ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση